Politiek7 apr '22 17:00

Mondkapjesdebat: excuses minister Helder om slecht informeren Tweede Kamer

Auteur: BNR Webredactie

Minister Conny Helder van Langdurige Zorg heeft excuses gemaakt voor de manier waarop zij de Tweede Kamer heeft geïnformeerd over de betrokkenheid van haar collega Hugo de Jonge bij de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden.

Hoewel de pijlen van de oppositie tijdens het Kamerdebat donderdag vooral gericht zijn op voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, begon de beantwoording van het kabinet bij de minister van Langdurige Zorg Conny Helder. De Kamer eiste eerder van minister Helder een feitenrelaas over de precieze rol van De Jonge. Vanwege een nog lopend onderzoek van Deloitte naar de dubieuze deal met Van Lienden, kwam dat feitenrelaas er niet. Tot ergernis van de Tweede Kamer.

(ANP Robin van Lonkhuijsen)

Whatsappgesprekken

Helder publiceerde woensdag wel een grote hoeveelheid documenten over de zaak, waaronder whatsappgesprekken tussen De Jonge en Van Lienden. ‘De informatie kwam vrijwel uit het niets’, zegt parlementair verslaggever Leendert Beekman. Een deel van de oppositie is ontevreden over de vrijgegeven stukken. Ze vinden onder meer dat het te lang heeft geduurd en dat te veel pagina's zijn zwartgelakt.

‘De Kamer is daar boos om. Als we erom vragen, krijgen wij die informatie niet, maar als het de minister uitkomt, worden de documenten wel vrijgegeven, klinkt het hier’, vat Beekman de sfeer in de Tweede Kamer samen. ‘De Kamer is de laatste jaren geïrriteerd over de manier waarop het Kabinet het parlement informeert. Rutte en de coalitie beloofden een nieuwe bestuurscultuur, waarin de de Tweede Kamer tijdig en juist geïnformeerd zou worden. En dat gebeurt nu niet’, zegt Beekman.

Schorsing

Het debat over de mondkapjesdeal werd even geschorst, zodat minister Conny Helder ‘even haar antwoorden op orde kan krijgen’. Dit gebeurde op voorstel van GroenLinks-voorman Jesse Klaver. Volgens hem is dat nodig om de minister in te laten zien ‘dat de Kamer in dezen echt gelijk heeft’. Hij stelt dat het kabinet zich niet houdt aan zijn eigen richtlijnen over het delen van informatie met het parlement, en wil dat ze die richtlijn nog eens doorneemt.

Na de schorsing bood Helder de Kamer haar verontschuldigingen aan. 'Ik geef ogenblikkelijk toe dat de schijn niet goed is. Het is nimmer mijn bedoeling geweest om u informatie te onthouden.'

Tekst en uitleg

De Jonge liet woensdag weten dat hij geen betrokkenheid had bij de deal waaraan Van Lienden miljoenen verdiende. Wel had hij dus contact met ondernemer Van Lienden, en met verschillende ambtenaren en toenmalig minister voor Medische Zorg Martin van Rijn over de kwestie. Hij betreurt het dat hij daar niet opener over is geweest.

De Jonge moet donderdag op een later moment nog tekst en uitleg geven aan de Kamer over de omstreden deal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen