Politiek7 apr '22 17:56Aangepast op 7 apr '22 18:16

'Marshallplan' voor Oekraïne: 'Nu al beginnen met plannen voor de wederopbouw'

Auteur: BNR Webredactie

D66 wil dat Nederland een 'Marshallplan' opstelt waarin staat hoe ons land zal bijdragen aan de wederopbouw van Oekraïne. Zo kunnen we meteen in actie komen als de oorlog afgelopen is, vindt de partij.

(Peter Hilz )

'We zien dagelijks de beelden van de gigantische verwoesting en de verwachting is dat er nog veel meer verwoest gaat worden, dus moeten we als de wiedeweerga aan de gang met een plan,' zegt D66-Tweede Kamerlid Alexander Hammelburg. Ook al is de oorlog nog niet voorbij, volgens hem is het goed om alvast beginnen met voorbereidingen, zodat we meteen klaar kunnen staan als dat nodig is.

Volg ons liveblog over de laatste ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne

Nederlandse expertise

Wanneer de oorlog voorbij is, blijft voor iedereen nog een mysterie. Des te beter is het volgens Hammelburg om nu al te beginnen met de planvorming. 'Nederland heeft veel expertise op gebied van het opbouwen van infrastructuur, de landbouwsector en havenbouw. Daarbij wil je voorkomen dat kinderen tussen het puin opgroeien en de scholen en ziekenhuizen niet functioneren, daar kunnen wij in bijdragen.'

Lees ook | Deze organisaties onderzoeken mogelijk oorlogsmisdaden in Oekraïne

Spaarpotje voor wederopbouw

Het D66-Tweede Kamerlid vindt dat we moeten beginnen met het opzij zetten van geld voor een spaarpotje. 'Hoeveel dit gaat zijn weet ik nog niet, dat is mijn vraag ook aan het kabinet.' Volgens Hammelburg hebben we een 'redelijk beeld over de schade' en wil hij dat het kabinet inzichtelijk maakt wel bedrag er ongeveer nodig is wederopbouw.

Andere landen 'afwachtend'

Ook wil het Kamerlid niet dat Nederland dit plan alleen uit zal voeren. Hij hoopt op steun van andere Europese landen. Het Tweede Kamerlid van D66 ziet nu nog 'veel afwachtende houdingen bij andere grote steden'. Als de oorlog voorbij is zal er een donorconventie plaatsvinden en vaak worden dan pas echte plannen gemaakt. 'Laat Nederland maar de voortrekker zijn van dit Marshallplan, Zelenski roept ons niet voor niets op om nu al na te denken over wederopbouw.'

Lees ook | Zelenski roept in Tweede Kamer op tot handelsembargo Rusland


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen