Politiek8 apr '22 09:48Aangepast op 14 sep '22 11:17

De Jonge biedt excuses aan, maar ontkent opnieuw betrokkenheid bij mondkapjesdeal

Auteur: BNR Webredactie

Hugo de Jonge biedt zijn 'oprechte excuses' aan voor het feit dat hij niet duidelijk heeft gemaakt dat hij contact heeft gehad met Sywert van Lienden in aanloop naar de mondkapjesdeal die vanuit het ministerie van Volksgezondheid is gesloten. Hij zegt 'onbedoeld' geen melding gemaakt te hebben van de contacten.

Toch ontkent de minister dat hij verder betrokken was bij de deal. Hij zou niets te maken hebben met de inhoud of de onderhandelingen van de deal, meent De Jonge. 'Ik heb wel contact gehad óver Van Lienden op het departement', zei De Jonge. Dat bleek niet goed uit informatie die in het verleden met de Kamer is gedeeld. 'Mijn betrokkenheid is daardoor niet goed toegelicht geweest en daarvoor wil ik mijn oprechte excuses maken aan de Kamer', zie De Jonge in het debat.

(ANP / ANP)

Lees ook | PVV: Van Lienden en kompanen 'stelletje rovers'

Verder zegt de voormalige coronaminister dat het beter was geweest als hij op vragen van journalisten van onder meer RTL en het AD alsnog duidelijkheid had verschaft. Dat was 'completer geweest', zei De Jonge. Ook hiervoor bood hij zijn excuses aan.

Ook excuses van Helder

Eerder bood ook al Conny Helder, minister voor Langdurige zorg, haar excuses aan voor de manier waarop zij de kamer had geïnformeerd over het onderwerp. De Kamer eiste eerder van minister Helder een feitenrelaas over de precieze rol van De Jonge. Vanwege een nog lopend onderzoek van Deloitte naar de dubieuze deal met Van Lienden, kwam dat feitenrelaas er niet. Tot ergernis van de Tweede Kamer.

Lees ook | Mondkapjesdebat: Excuses minister Helder om slecht informeren Tweede Kamer


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen