Politiek8 apr '22 09:57Aangepast op 16 sep '22 15:37

De Jonge overleeft mondkapjesdebat na motie van wantrouwen

Auteur: BNR Webredactie

Hugo de Jonge mag aanblijven als minister van Volkshuisvesting, nadat de PvdA donderdagavond een motie van wantrouwen had ingebracht tegen de minister. De coalitie wil het onderzoek Deloitte naar de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden afwachten, dat nog voor de zomer wordt verwacht.

Een groot deel van de oppositie zei samen met de PvdA het vertrouwen in de CDA-bewindsman op. Indiener Attje Kuiken stelde in de motie dat de minister niet eerlijk was over zijn rol in de mondkapjesdeal. 'Hij is niet eerlijk geweest over zijn precieze betrokkenheid, terwijl hem al een jaar gevraagd wordt om die informatie op tafel te leggen. Dan helpt een discussie over wat die betrokkenheid precies inhoudt niet.'

Lees alles over het Deloitte-rapport over de mondkapjesdeal in ons liveblog.

De motie was mede ondertekend door GroenLinks, DENK, de SP, de Groep Van Haga, Partij voor de Dieren, PVV, BBB en Forum voor Democratie. Die fracties zijn goed voor 61 zetels.

Halfbakken

De Tweede Kamer debatteert al de hele dag over de kwestie. De Jonge heeft zijn 'oprechte excuses' aangeboden aan de Kamer omdat hij die onvolledig heeft geïnformeerd. Dat was voor een groot deel van de oppositie onvoldoende. Jesse Klaver (GroenLinks) sprak van een 'halfbakken excuus'.

Voor de coalitie zijn de excuses voorlopig wel genoeg, denkt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Die hebben zoveel problemen op dit moment, ze hebben geen zin om De Jonge nu te laten gaan voordat het onderzoek van Deloitte klaar is. Dus hij krijgt het voordeel van de twijfel. Hij erkent dat hij de Kamer onvolledig heeft geïnformeerd en dat hij het eerder naar de Kamer had moeten sturen. Hij geeft ook aan dat hij het zich allemaal niet meer echt goed kan herinneren, en vindt zelf dat er geen echte bemoeienis of betrokkenheid is geweest. Hij werpt een mistgordijn op in het parlement waar veel parlementariërs wel ontzettend chagrijnig van werden gisteravond.'

(ANP)

Betrokkenheid

De Jonge, nu minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, zei herhaaldelijk niet betrokken te zijn geweest bij de deal met Sywert van Lienden. Wel heeft hij zich meer met de zaak bemoeid dan tot dusver aan de Kamer was gemeld, zei hij. 'Ik heb destijds gezegd dat ik niet betrokken ben geweest bij het sluiten van die deal en daar geen verantwoordelijkheid heb gehad, maar ik heb onvoldoende toegelicht welke contacten ik wel had. Ik vond dat ik dat wel had moeten doen, en daar heb ik excuses voor aangeboden', aldus De Jonge.

Volgens De Jonge is er nu werk aan de winkel en wil hij 'het vertrouwen herstellen'. Van Leeuwen denkt dat dat weleens lastig kan worden, omdat het vertrouwen in De Jonge bij de oppositie helemaal weg is. 'Hij is een beetje het symbool van de mislukte nieuwe bestuurscultuur geworden. Hij bezweert de Kamer dat hij geen vriendjespolitiek binnen het CDA heeft gespeeld, maar er staat ook een man met weinig zelfinzicht. Dit gaat hem echt achtervolgen, en we hopen voor de zomer het rapport van Deloitte te krijgen. En daarna komt er ook nog een parlementaire enquête, dus je bent hier als coalitie nog helemaal niet vanaf.'

Mondkapjesdeal

Van Lienden kreeg aan het begin van de coronacrisis met zijn bedrijf een deal van 100 miljoen euro om persoonlijke beschermingsmiddelen te leveren. Hij zei dat in de media zonder winstoogmerk te doen. Later bleken Van Lienden en zijn beide zakenpartners miljoenen te hebben verdiend aan de deal. De Jonge zei dat 'iedereen toch voelt dat-ie een loer is gedraaid door Van Lienden'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen