Politiek11 apr '22 18:01Aangepast op 11 apr '22 19:48

Felle kritiek Kamer op beloftes Von der Leyen aan Oekraïne

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De belofte van Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen dat Oekraïne versneld lid kan worden van de EU leidt tot een harde botsing in de Tweede Kamer. Partijen als VVD, PVV en SP noemen haar plannen 'onzinnig' en 'onverstandig'.

D66 en GroenLinks tonen juist grote waardering. Wat opvalt, is dat coalitiepartijen VVD en D66 ver uiteen liggen. Toetreding van een nieuwe lidstaat kan uitsluitend als alle EU-lidstaten, dus ook Nederland, daarmee instemmen.

'Het is een belangrijk voorstel waar D66 voor is. Oekraïne voldoet aan de eisen om kandidaat-lidstaat te worden van de Europese Unie. Bovendien omarmt het land niet alleen de Europese waarden, maar vechten ze hier ook ongelooflijk hard voor', zegt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) in gesprek met BNR.

Kamerlid Jasper van Dijk (SP) vindt de oorlog in Oekraïne geen reden om 'Oekraïne nu een voorkeursbehandeling te geven'. 'Dat is een verkeerd signaal. We moeten steun geven aan Oekraïne, maar niet allerlei andere landen passeren die ook al jaren in de rij staan. Je moet deze worst niet voorhouden aan Oekraïne, je kunt op andere manieren ook steun verlenen', zegt Van Dijk.

(ANP / AFP / Janek Skarzynski)

Bovendien heeft Von der Leyen volgens Van Dijk niet eens de positie om hierover te beslissen. 'Haar uitspraak is emotioneel misschien verklaarbaar, maar rationaal onverstandig.' Daar denkt Sjoerdsma anders over. 'Von der Leyen heeft wel degelijk een rol. Zij moet namens de Commissie advies uitbrengen aan de staatshoofden en regeringsleiders van Europese landen over een mogelijke toetreding van Oekraïne', aldus het Kamerlid.

Valse hoop

Von der Leyen deed haar uitspraken vrijdag. Speciaal voor Oekraïne wil ze het opstarten van de toetredingsprocedure met vele maanden vervroegen. De EC-voorzitter wordt door kritische partijen een flinke dosis symboliek verweten, evenals het kweken van valse hoop. De daadwerkelijke toetredingsprocedure zal immers vele jaren vergen. Daarnaast, zo luidt de kritiek, is het voortrekken van Oekraïne niet te verkopen aan andere landen die al in de procedure zitten.

Lees ook | Zelenski roept in Tweede Kamer op tot handelsembargo Rusland

Zelenski sprak Kamer toe

De Oekraïense president Volodimir Zelenski uitte een dikke week geleden in zijn toespraak in de Tweede Kamer zijn verlangen om snel EU-lid te worden. De toespraak leverde hem toen een staande ovatie op van de aanwezige Kamerleden.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne in dit liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen