Politiek11 apr '22 19:07Aangepast op 11 apr '22 20:57

Fleur Agema (PVV) kritisch op verlenging coronawet

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet wil opnieuw de wet die de coronamaatregelen mogelijk maakt verlengen. Maar hoe lang is deze wet nog houdbaar? Daarover debatteert de Kamer vanavond. PVV-Kamerlid Fleur Agema is tegen verlenging. 'Het is per maatregel nog steeds onduidelijk of het überhaupt werkt of niet.'

Alle maatregelen zijn inmiddels afgeschaft, maar het kabinet wil de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 toch verlengen omdat er nog een gereedschapskist is’, legt politiek verslaggever Leendert Beekman uit.

‘In de gereedschapskist zitten maatregelen. Dan moet je denken aan afstand houden, beperkende maatregelen voor evenementen en de horeca, inreisregels, beperkende maatregelen voor de zorg en het coronatoegangsbewijs. Allemaal maatregelen die, als het coronavirus nu weer oplaait, heel makkelijk ingevoerd kunnen worden.' Toch zitten niet alle maatregelen in de kist. 'Na 1 juni kunnen scholen, kinderopvang en contactberoepen zoals kappers niet meer opeens worden beperkt of gesloten, mocht het coronavirus weer opvlammen', aldus Beekman.

Geen voorstander

PVV-Kamerlid Fleur Agema is geen voorstander van een verlenging. 'Het is per maatregel nog steeds onduidelijk of het wel werkt of niet. Ik vind dat je als overheid eerst duidelijk moet maken wat werkt, voordat je dat in een wet gaat gieten of überhaupt gaat verlengen. Een voorbeeld daarvan is de anderhalvemeterregel. Uit onderzoek is gebleken dat als je vijf minuten met iemand praat op drie meter afstand je honderd procent besmet bent. We hebben dus nu een “veilige” regel die eigenlijk discutabel is', zegt Agema.

Agema vervolgt: 'Al deze maatregelen worden vastgehouden omdat er een zeer kleine kans is dat corona in het najaar weer oplaait. Terwijl er een hele grote kans is dat dat niet gebeurt.' Het Kamerlid vindt dat eerst uitgezocht moet worden of deze maatregelen überhaupt wel werken. 'Ik vind dat je geen maatregelen moet vasthouden die zo vergaand en vrij beperkend zijn. En daar moeten we gewoon een debat over hebben.'

Lees ook | Kritiek op coronawet zwelt aan

Gerelateerde artikelen