Politiek12 apr '22 20:25

'Als we op deze voet doorgaan, zit de PvdA op een dood spoor'

Auteur: BNR Webredactie

Ze gaan Lilianne Ploumen missen bij de Jonge Socialisten. Ploumen kondigde vandaag totaal onverwacht haar vertrek aan als partijleider van de PvdA. Maar voorzitter Andrej van Hout van de Jonge Socialisten ziet ook een kans. Nu kan de partij weer activistischer worden, en zo aan relevantie winnen. En weer met een goed verhaal naar het volk gaan. Aan de andere kant, als de partij op de huidige voet doorgaat, zit de PvdA op een dood spoor.

Podcast | 'Als we op deze voet doorgaan zit de PvdA op een dood spoor'

Lilianne Ploumen voert in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen campagne.
Lilianne Ploumen voert in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen campagne. (ANP / Rob Engelaar)

'Als we op deze voet doorgaan, zit de PvdA op een dood spoor', zegt voorzitter Andrej van Hout van de Jonge Socialisten in BNR's podcast De Nieuwsdag.

'Veel mensen zijn het vergeten, maar de PvdA is opgericht om allerlei linkse stromingen te verenigen. Daarom hameren we ook op een samenwerking met GroenLinks. Zoek verschillende kanten binnen het linkse spectrum op en probeer die weer als volkspartij te vertegenwoordigen. Anders houd je missie als partij op een geven moment op. Je moet gaan vernieuwen en verbreding in die samenwerking opzoeken', aldus Van Hout.

Als je verschillende ideeën samenvoegt kun je volgens de voorzitter echt wel activistisch zijn. 'De PvdA is wat activistischer als het gaat om de gelijke kansen, GroenLinks als het gaat om klimaat. Als je die partijen samenvoegt, heb je echt een agendazettende partij.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen