Politiek13 apr '22 06:11Aangepast op 13 apr '22 09:47

Lilianne Ploumen was 'te lief' voor de politiek

Auteur: BNR Webredactie

'Het past mij gewoon niet als een jas, en dat moet wel.' Zo maakte de inmiddels ex-PvdA-leider Lilianne Ploumen haar vertrek als partijleider en Kamerlid bekend op dinsdag. Voor veel Kamerleden kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel. 'Ik zag het niet aankomen, eerlijk gezegd', zei SGP-leider Kees van der Staaij.

Amper anderhalf jaar was Ploumen kartrekker van de partij. Dat ze nu al besluit te vertrekken, is voor Van der Staaij. dan ook moeilijk voor te stellen. 'Het is heel onwerkelijk. Ik heb haar vele jaren, in verschillende rollen, meegemaakt. Ik had een prima verstandshouding met haar, maar het is haar afweging om deze stap te zetten', zo zegt de SGP-leider.

(ANP / Flip Franssen)

Ploumen verwijt het zichzelf geen goede debater te zijn, zo valt te lezen in haar statement. 'belangrijk is om leidend en opinie-vormend te zijn op alle onderwerpen. Om niet alleen een leider te zijn die Den Haag kan openbreken voor wat er leeft in ons land en in de wereld, maar ook een die bedreven is in het debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Ik vind dat ik dat niet goed genoeg kan waarmaken, en daarom treed ik terug', zei ze.

Lees ook | PvdA-leider Ploumen stapt op: 'Het heeft iets chics wat ze zegt'

'Niet veel politici die dit zeggen'

Caroline van der Plas, Kamerlid voor de BoerBurgerBeweging, ziet het anders: 'Ze is te lief voor de politiek. Het zit niet in haar natuur om heel hard te zijn. Als je dan concludeert dat dit niks voor jou is, dan moet ze dat doen.' PVV-leider Geert Wilders lijkt de conclusie van Ploumen ook moedig te vinden. 'Het is politiek. Er zijn denk ik niet veel politici die dit zeggen en hun conclusies trekken. Dat vind ik knap.'

Jesse Klaver, leider van GroenLinks, vindt het vooral jammer dat hij 'het project' niet met Ploumen heeft kunnen afmaken. Daarmee verwijst hij naar het 'bondgenootschap' tussen de twee linkse oppositiepartijen. Of het vertrek van Ploumen een streep door die samenwerking zet? 'We hebben het altijd gehad over verdere samenwerking en het verdiepen ervan. Waar dat toe leidt, daar gaan de leden over en niet de fractieleider van de PvdA of GroenLinks.'

Lees ook | 'Als we op deze voet doorgaan, zit de PvdA op een dood spoor'

Geen 'verschil van mening'

Voor PvdA-compagnon Henk Nijboer zorgde het vertrek van Ploumen voor een 'heftige dag'. 'Ik vind het ook verdrietig. Maar ik heb groot respect en waardering voor je als je als leider zo'n besluit neemt.' Nijboer zag zelf weinig problemen met de manier waarop Ploumen politiek bedreef. 'We willen een sterk en sociaal land. We wilden de progressieve samenwerking met GroenLinks ook verder vormgeven. Ik geloof niet dat daar een verschil van mening over was', denkt Nijboer.

Ploumen zelf was wel streng voor zichzelf: 'Ik denk gewoon niet dat ik aan mijn eigen maatstaven voldoe. Voor sommige dingen ben je supergeschikt, en voor andere minder. Daar moet ik eerlijk over zijn', aldus het inmiddels voormalig Kamerlid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen