Politiek19 apr '22 13:12

Ook Van Dissel gebruikte privémail voor werk

Auteur: BNR Webredactie

Net als voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft OMT-voorzitter Jaap van Dissel ook zijn privémail gebruikt voor werk. Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM. 'Maar hij verstuurde geen departementaal vertrouwelijke informatie', benadrukt de zegsman.

Podcast | U wilt als minister uw privémail gebruiken. Mag dat?

Volgens de woordvoerder gebruikte Van Dissel zijn eigen Gmail-account om praktische redenen tijdens de coronacrisis toen er veel thuis werd gewerkt. 'De mails die hij verstuurd heeft gingen gewoon in cc naar het RIVM-secretariaat en andere RIVM-accounts, dus ze zijn gewoon vindbaar', aldus de woordvoerder.

(ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht)

Lees ook | Ook burgemeester Halsema gebruikte privémail voor officiële communicatie

Net als Van Dissel en De Jonge gebruikte ook burgemeester Femke Halsema de afgelopen jaren haar privémail voor zaken die te maken hadden met haar werk als burgemeester van Amsterdam, zo meldde een woordvoerder desgevraagd aan BNR. Volgens de woordvoerder gebeurde dit omdat de burgemeester meerdere accounts in één mailapplicatie had staan en deze door de war haalde.

Veiligheidsrisico's

Het gebruik van privé-accounts wordt sterk ontraden vanwege veiligheidsrisico's. Daarbij worden ze vaak niet vrijgegeven na een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Ook bestaat de kans dat deze werkgerelateerde berichten niet door de Kamer kunnen worden ingezien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen