Politiek20 apr '22 14:14

SGP: 'Compenseer spaarders voor de spaartaks'

Auteur: BNR Webredactie

De SGP wil dat alle spaarders die de dupe zijn geworden van de spaartaks worden gecompenseerd. Ook wil de partij voorkomen dat ZZP'ers en kleine ondernemers financieel gaan opdraaien voor de reparatie van box 3. Woensdag gaat de Tweede Kamer in debat over het belasten van vermogen.

Image
(ANP / Fotobureau Dijkstra)

Verantwoordelijk staatssecretaris Marnix van Rij heeft drie opties voorgesteld om gedupeerden te compenseren: de eerste is om sinds het jaar 2017 helemaal niet aan heffing in box 3 te doen, de tweede optie is om per individuele belastingplichtige te kijken naar wat het rendement van diegene is geweest in de afgelopen jaren, en bij laatste optie wordt per vermogensbestandsdeel van een belastingplichtige gekeken naar het rendement.

'Aan alle drie de voorstellen zitten haken en ogen', zegt SGP-Kamerlid Chris Stoffer. 'Het liefst wil je alles teruggeven, maar dat moet ook betaald worden.' Stoffer wil vooral dat spaarders, die het afgelopen jaar geen rente kregen maar wel sterk zijn aangeslagen, geld terugkrijgen. 'Dan is er wel het risico dat diegenen die aandelen hadden, waarbij de rente fluctueert, ook betaald worden.'

Uitvoerbaarheid

Ondanks dat de Belastingdienst piept en kraakt houdt het SGP-Kamerlid goede hoop dat de uitvoering van de compensatie een succes wordt. 'Het is een grote dienst, het meeste gaat goed, maar een paar dingen niet, met name op het gebied van ICT. Dat is echt een ding.' Het is volgens hem dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het compenseren van de gedupeerden uitvoerbaar is voor de belastingdienst.

Lees ook | Kamer debatteert over compensatie spaartaks


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen