Politiek20 apr '22 20:00Aangepast op 21 apr '22 10:50

'Grootste probleem van CDA is de vergrijsde achtergrond en achterlijke communicatie'

Auteur: BNR Webredactie

Heeft het CDA nog een toekomst na de reeks tegenslagen in relatief korte tijd? Verliezen na de Tweede Kamerverkiezingen en de recente gemeenteraadsverkiezingen, het eerdere vertrek van Mona Keijzer uit het kabinet en recenter het zware debat voor minister Hugo de Jonge over de mondkapjesdeal. CDA-watcher Pieter Gerrit Kroeger voorziet een moeilijke toekomst. 'Ze voeren achterlijke communicatie, dat is zeker een probleem. Op dat punt heeft het CDA héél veel te doen.'

Kroeger was in 2010 al eens lid van een evaluatiecommissie voor het CDA. 'Wat goed gaat is de poging om nederlagen te evalueren, zoals in een recent aangescherpte Zij aan zij-nota', zegt Kroeger. 'Maar ik vraag me dan af: gaan jullie dat dan ook nog doen? Want daar gaat het natuurlijk om in de politiek: dat je goede ideeën hebt en ze ook uitvoert.' Maar bij die uitvoering van de ideeën gaat de partij volgens Kroeger de mist in.

(ANP / Peter Hilz)

Vergrijsde stemmers

Volgens politiek filosoof Menno Hurenkamp is 'het grootste probleem' van het CDA 'dat ze een totaal vergrijsde achtergrond hebben. Als alleen de jeugd zou stemmen, dan zou het CDA één zetel hebben gehad.'

De leeftijdsopbouw van CDA-stemmers is volgens Hurenkamp momenteel 'eerder richting de zestig dan richting de vijftig. 'Je kunt nota's schrijven wat je wil, maar als je niet op de een of andere manier zorgt dat je jonge mensen aantrekt, dan koers je op een ijsschots naar de zomer. En dat is waar het CDA momenteel mee te maken heeft', stelt Hurenkamp.

Lees ook | CDA verwerpt minimumleeftijd fastfood-verkoop

'Achterlijke communicatie'

Ook de communicatie is binnen de partij een groot probleem, stelt Kroeger. 'Ze voeren achterlijke communicatie, dat is zeker een probleem. Op dat punt heeft het CDA héél veel te doen. 'Volgens Kroeger heeft het CDA zich in de afgelopen tien á vijftien jaar ontkoppeld van Nederland. 'Men leeft wel eens in een fantasiewereld van regio's waar het verenigingsleven volop bloeit. Dat is vast het geval in sommige delen van het land, maar ook in díe delen van het land heeft men gewoon wijken op het platteland voor mensen die feitelijk in de stad werken en een urbaan leven leiden. En op dat punt is het CDA erg hardnekkig', aldus Kroeger.

Lees ook | De Jonge overleeft mondkapjesdebat


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen