Politiek22 apr '22 10:32Aangepast op 22 apr '22 12:20

PvdA vindt nieuwe fractievoorzitter in Attje Kuiken

Auteur: Remy Kock

De strijd om het fractievoorzitterschap van de Partij van de Arbeid is gewonnen door Attje Kuiken. Ze verslaat daarmee Henk Nijboer die zich tevens verkiesbaar stelde na het aangekondigde afscheid van Lilianne Ploumen, die zichzelf niet geschikt vond voor het fractievoorzitterschap.

Image
(Lex van Lieshout/ANP)

Nijboer en Kuiken waren de enige twee kandidaten voor de functie. Beiden gelden als ervaren Kamerleden. De Groningse Kuiken, die sinds 2006 in de Kamer zetelt, is woordvoerder zorg en algemene zaken. Ook was ze waarnemend fractievoorzitter toen Diederik Samsom eind 2016 opstapte.

'Ik vind het spannend, maar heb er ook heel veel zin in', zegt kersvers fractievoorzitter Kuiken in gesprek met BNR's politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Juist omdat de uitdagingen op inhoud zo groot zijn. Zeker als het gaat over woningmarkt en de gasprijzen die mensen tot wanhoop drijven. Het is mijn taak om daar oplossingen voor te vinden. Als fractie en met andere progressieve partijen. Natuurlijk moeten we kiezers ervan overtuigen dat wij de beste oplossingen hebben. Niet alleen door erover te praten, maar ook door te doen.'

Kuiken vindt tegelijkertijd dat het huidige kabinet daar tot op heden 'te weinig voor heeft gedaan'. 'Heel veel uitdagingen liggen er al een hele tijd, en dat vind ik heel treurig.'

Tussenpaus

Kuiken wordt echter wel gezien als tussenpaus, zo benadrukt ook politicoloog in het bestuur van de Wiardi Beckman Stichting. 'Ik denk dat het geen oneervolle klus is om op de winkel te passen. Ik denk dat degene die het wordt dat met volle eer en geweten zou doen. Ook een tussenpaus is een paus, en er zijn echt wel ergere titels om te dragen', stelt hij.

Maar, zo stelde Kuiken zelf in haar sollicitatiebrief: 'Op de winkel passen is niet aan de orde'. Ook pleitte ze eerder voor nauwere samenwerking met GroenLinks.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen