Politiek24 apr '22 15:08

Frankrijk naar de stembus: meer Macron of andere koers met Le Pen

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Fransen gaan zondag naar de stembus voor de slotronde van de presidentsverkiezingen. Zij kiezen tussen de zittende president Emmanuel Macron of de sterk nationalistische Marine Le Pen. Macron ligt in de peilingen voor op zijn uitdager Marine Le Pen. Hij kreeg in de eerste ronde 27,8 procent van de uitgebrachte stemmen en Le Pen 23,1 procent. Bijna een kwart van de stemgerechtigden kwam twee weken geleden niet opdagen.

Televisiedebat tussen Macron en Le Pen.
Televisiedebat tussen Macron en Le Pen. (ANP / SIPA Press France)

De grootste zorg voor de Franse kiezer lijkt de dalende koopkracht te zijn. Een meerderheid van de Fransen ziet de toekomst volgens peilingen namelijk erg somber in. Le Pen presenteert zich met de focus op sociaal-economische 'problemen van het volk' als de tegenpool van de technocraat Macron. Uiterst links en uiterst rechts waren in de eerste ronde goed voor circa een kwart van alle stemmen met de linkse Jean-Luc Mélenchon als grote winnaar in veel steden. Hij heeft zijn aanhangers opgeroepen geen stem aan Le Pen te geven.

Lees ook | Macron of Le Pen?

Le Pen hoopt echter dat er in de aanhang van Mélenchon en onder de twijfelaars toch genoeg kiezers blijken te zijn die na vijf jaar Macron - hoe dan ook - een alternatief willen. In Frankrijk kwam er eind 2018 spontaan een massale protestbeweging van de grond, de gele hesjes, waar heel veel mensen van verschillende politieke signatuur lange tijd vrijwel wekelijks tegen het beleid van Macron betoogden, als eerste tegen de verhoging van de prijzen van benzine en diesel. Macron moest zijn plannen die zijn klimaatbeleid zouden ondersteunen, van tafel halen.

Lees ook | Le Pen in debat met Macron: 'Het was geen vuurwerk

Extreem rechts

Volgens Macron is Le Pen extreemrechts en paait ze kiezers met plannen die geen echte oplossing zijn voor de daling van de koopkracht. De twee rivalen hebben sinds het begin van het weekend geen campagne meer mogen voeren. In Frankrijk zijn er ook geen opiniepeilingen meer toegestaan vlak voordat de stembus opengaat. De laatste peilingen geven Macron nu weliswaar veel minder stemmen dan in 2017, maar hij zou zondag toch kunnen winnen met ruim 55 procent van de uitgebrachte stemmen, tegen Le Pen met ruim 44 procent.

De eerste uitslagen worden zondag om 20.00 uur verwacht.

Lees ook | Le Pen als Franse president is een nachtmerrie voor Europa


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen