Politiek24 apr '22 15:31Aangepast op 24 apr '22 19:29

Voorzitters Volt stappen op vanwege hoge werkdruk rond zaak-Gündoğan

Auteur: BNR Webredactie

Beide co-voorzitters van de politieke partij Volt stappen op vanwege de werkdruk rondom de kwestie-Gündoğan. De zaak heeft de partij mede duidelijk gemaakt dat de partij moet professionaliseren, zei secretaris Rob Keijsers zondagmiddag.

De pro-Europese partij heeft twee co-voorzitters. Sacha Muller trad eind maart al tijdelijk terug om een burn-out. Peter-Paul de Leeuw gaat weg omdat hij meer aandacht aan zijn eigen bedrijf wil geven.

Tweede Kamerlid Nilufer Gündoğan.
Tweede Kamerlid Nilufer Gündoğan. (ANP / ANP EVERT ELZINGA)

Volt wil nu een betaalde partijvoorzitter. Die kan de partij zichtbaarder en gedurfder maken, aldus De Leeuw. Het voorzitterschap wordt nu tijdelijk vervuld door Emmy Mol die algemeen bestuurslid was.

Grensoverschrijdend gedrag

De politieke partij Volt heeft eerder zondag hulp gevraagd van Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Dat zei fractieleider Laurens Dassen zondag naar aanleiding van het royement van Gündoğan. Zij is uit de partij gezet na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag.

'Pijnlijke weken'

Het zijn 'ontzettend pijnlijke weken' geweest voor de jonge partij, zei Dassen. Hij vond de hele affaire 'super moeilijk' en gaf toe dat het niet allemaal goed is verlopen. Hij sprak van een partij met 'groeipijnen'. Hamer moet 'ons helpen hoe het beter kan', zei hij. Maar een ding maakte Dassen de leden duidelijk: ook als de rechter Gündoğan in hoger beroep in het gelijk stelt, is er voor haar geen plaats meer bij Volt. Hij kreeg daarop een luid applaus van de aanwezige leden.

Lees ook | Volt zet Gündoğan officieel uit de Kamerfractie

Gündoğan werd medio februari na meldingen van grensoverschrijdend gedrag geschorst. Toen waren er met haar al gesprekken, coaching en mediation geweest, aldus het bestuur. Gündoğan stapte na de schorsing naar de rechter die haar gelijk gaf. Maar de zaak liep uit de klauwen en Volt zette haar uiteindelijk uit de partij. Het bestuur erkent dat het allemaal 'heel veel beter' had gekund, maar blijft achter het besluit staan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen