Politiek24 apr '22 20:06

Liveblog | Exitpoll: Macron herkozen tot president van Frankrijk; Opkomst Franse verkiezingen vooralsnog lager dan in 2017

Auteur: BNR Webredactie

Emmanuel Macron is volgens de eerste prognose herkozen tot president van Frankrijk. De laatste Franse stembureaus sloten de deuren om 20.00 uur. Volgens de prognose heeft de rechts-populistische presidentskandidate Marine Le Pen de strijd tegen Macron in de tweede ronde net als in 2017 afgelegd. Volg hier het liveblog voor de laatste updates over de Franse presidentsverkiezingen.

Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. (ANP / EPA)

Exitpoll: Macron herkozen tot president van Frankrijk

20:03 | Emmanuel Macron is volgens de eerste prognose herkozen tot president van Frankrijk. De laatste Franse stembureaus sloten de deuren om 20.00 uur. Volgens de prognose heeft de rechts-populistische presidentskandidate Marine Le Pen de strijd tegen Macron in de tweede ronde net als in 2017 afgelegd.

Franse media melden zondagavond op basis van een prognose dat 28,2 procent van de stemgerechtigde Fransen niet is komen opdagen. Dit zou het laagste opkomstpercentage in decennia zijn. Frankrijk telt ruim 48 miljoen stemgerechtigden.

In de eerste stemronde ging het twee weken geleden nog tussen de liberale pro-Europese Macron, de linkse Jean-Luc Mélenchon, Le Pen en de nog rechtsere Eric Zemmour. Macron won toen de meeste stemmen.

Belgische media: Macron leidt in peilingen Franse verkiezingen

19:26 | De Belgische krant La Libre en de Belgische publieke omroep RTBF melden dat Emmanuel Macron volgens twee niet-geïdentificeerde exitpolls de stemming bij de Franse presidentsverkiezingen leidt met tussen de 55 en 58 procent van de stemmen.

La Libre en RTBF benadrukken dat de bevindingen, waarvan ze de bronnen niet hebben bekendgemaakt, gebaseerd zijn op peilingen die voor 17.00 uur zijn gedaan. Tegen die tijd had 63,23 procent van de kiezers gestemd, meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken eerder zondag. Dat was iets minder dan vijf jaar geleden, toen de Franse kiezers ook konden kiezen tussen de centristische Macron en de rechts-populistische Marine Le Pen.

Franse media mogen geen resultaten bekendmaken totdat de laatste stembussen om 20.00 uur sluiten.

Franse media: Macron wint bij Fransen in buitenland, Le Pen overzee

17:34 | De Franse presidentskandidate Marine Le Pen behaalt volgens resultaten die zijn vrijgegeven door Belgische media zondag de meeste stemmen in de overzeese gebieden. De huidige president Emmanuel Macron wint onder Fransen in het buitenland. Franse media mogen geen resultaten bekendmaken totdat de laatste stembussen om 20.00 uur sluiten.

In Guadeloupe kreeg de partij van Le Pen, Rassemblement National, 69,60 procent van de stemmen, tegenover 30,40 procent voor Macron. De opkomst op het Caribische eiland was 47,18 procent. Op Martinique stemde 60,87 procent op Le Pen en 39,13 procent op Macron. 45,45 van de kiesgerechtigden bracht een stem uit. Ook in Frans Guyana (60,70 procent), Saint-Martin en Saint-Barthélémy (55,52 procent) en in Saint-Pierre-et-Miquelon (50,69 procent) versloeg Le Pen haar tegenstander. In Frans-Polynesië kwam Macron wel als winnaar uit de bus met 51,81 procent van de stemmen.

Fransen in het buitenland stemden wel overwegend op de huidige president. In de Verenigde Staten (zonder Chicago en New Orleans) kreeg hij 92 procent van de stemmen en in Canada (zonder Vancouver) 86 procent. In Argentinië (89 procent), Brazilië (86 procent) en Chili (87 procent) was Macron eveneens het populairst.

Inwoners van de Franse overzeese departementen konden zaterdag al een keuze maken. In de eerste ronde werd in de overzeese gebieden overwegend op de linkse Jean-Luc Mélenchon gestemd. De tweede ronde gaat zondag net als in 2017 enkel tussen Macron en Le Pen. Om 17.00 uur was de opkomst 63,23 procent, ruim 2 procent lager dan vijf jaar geleden. De laatste stemlokalen sluiten om 20.00 uur, waarna de eerste exitpolls volgen. De eerste uitslagen worden in de loop van de avond verwacht.

Opkomst bij Franse verkiezingen ligt vooralsnog lager dan in 2017

15:58 | De opkomst bij de Franse presidentsverkiezingen lag zondag om 12.00 uur met 26,41 procent iets lager dan in 2017. Bij de slotronde van de vorige strijd om het presidentschap had voor de middag 28,23 procent van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht.

Gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken laten ook zien dat de opkomst wel iets hoger is dan bij de eerste stemronde. Twee weken geleden lag het opkomstpercentage om 12.00 uur op 25,48 procent. De kiezers hebben ditmaal de keuze uit de twee populairste kandidaten van toen: de zittende president Emmanuel Macron en Marine Le Pen.

Ongeveer 48,7 miljoen mensen kunnen dit jaar stemmen. Le Pen en Macron stemden zelf in twee verschillende gemeenten in het noorden van het land. Pas als de laatste stemlokalen om 20.00 uur sluiten, komen de eerste exitpolls. De eerste uitslagen worden in de loop van de avond verwacht. Inwoners van de Franse overzeese gebieden konden zaterdag al een keuze maken.

Macron en Le Pen streden in 2017 ook al tegen elkaar voor het presidentschap. Macron won destijds met 66 procent van de stemmen. De verwachting is dat het verschil tussen de politici dit jaar minder groot zal zijn. Volgens de laatste peilingen kan Macron op ongeveer 57 procent van de stemmen rekenen. Zijn verwachte voorsprong op Le Pen werd in de dagen voor de verkiezingen iets groter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen