Politiek3 mei '22 11:31

PVV en Denk woedend om geheime monitoring door terrorismebestrijder

Auteur: BNR Webredactie

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) blijkt in meerdere geheime rapportages de politieke partijen PVV en Denk gemonitord te hebben. De leiders van die partijen zijn woedend over die rapportages waarin de partijen als 'polariserende politieke partijen' zijn bestempeld.

Image
(ANP / ANP)

Partijleiders Farid Azarkan (Denk) en Geert Wilders (PVV) vinden het kwalijk, gevaarlijk en onacceptabel dat ze op deze manier worden weggezet. Azarkan wil een debat over dit onderwerp met justitieminister Dilan Yeşilgöz-Zegerius. Ook zal Azarkan een klacht indienen om zo te achterhalen welke informatie opgevraagd is en welke wettelijke grondslag er voor de monitoring was. Daarnaast wil Azarkan te weten komen wie de vergaarde informatie in handen heeft gekregen. Voor Azarkan staat vast dat de NCTV de wet heeft overtreden.

Wilders noemt de werkwijze van de NCTV 'smerige vuilspuiterij', zegt hij op Twitter. 'De PVV is in het geniep in de extreemrechtse hoek geduwd en daarmee zijn alle PVV'ers ten onrechte gebrandmerkt als fout. Dat is zeer kwalijk en totaal onacceptabel!'

Denk-voorman Azarkan stelt dat voormalig minister Ferd Grapperhuis van Justitie de Kamer vorig voorjaar onjuist geïnformeerd heeft. Hij zei destijds dat de door de NCTV verzamelde informatie van politieke partijen alleen voor hun veiligheid werd gebruikt, aldus Azarkan. Naar nu blijkt, is er naar veel meer gekeken en informatie over partijen gedeeld met ministeries, politie en buitenlandse inlichtingendiensten.

Lees ook | Grapperhaus: Kritiek privacywaakhond verwerkt in nieuw NCTV-wetsvoorstel

Het ministerie van Justitie weerspreekt dat de Kamer verkeerd is geïnformeerd. De toenmalige minister heeft vorig voorjaar aan de Kamer ook gemeld dat bij sommige partijen individuele Kamerleden werden gevolgd, stelt een woordvoerder van het ministerie.

NCTV staakt werkwijze, maar wetswijziging maakt monitoring weer mogelijk

Inmiddels is de NCTV gestopt met de monitoring, zegt de woordvoerder. Er wordt gewerkt aan een nieuwe wet. Tot die in werking is getreden 'zijn alle activiteiten rond monitoring van open bronnen waarvoor een wettelijke grondslag ontbreekt, gestaakt', laat de woordvoerder weten.

Eerder liet de Autoriteit Persoonsgegevens al haar zorgen weten over de wetswijziging die de NCTV meer mogelijkheden geeft om burgers te volgen. Volgens de AP is het niet duidelijk 'wat voor informatie de NCTV dan zou mogen verzamelen, analyseren en delen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen