Politiek12 mei '22 15:43Aangepast op 12 mei '22 16:39

Kamer woedend om uithuisplaatsingen kinderen toeslagenaffaire; Ouders lopen boos weg

Auteur: BNR Webredactie

Een deel van de Tweede Kamer vindt het onvoorstelbaar dat ook onder kabinet Rutte IV kinderen gedwongen zijn gescheiden van ouders die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire Het kabinet Rutte III trad af vanwege de toeslagenaffaire, maar de uithuisplaatsingen gingen onder het volgende kabinet door, merkten meerdere Kamerleden op.

Dat was de breed gedeelde kritiek van vooral de oppositie op het kabinet in het Kamerdebat over de uithuisplaatsingen. De scheiding van ouders en kinderen is een dieptepunt in de toeslagenaffaire, zei SGP-Kamerlid Kees van der Staaij. 'Het feit is dat de overheid hier geen oplossing bood, maar juist het probleem was. De overheid heeft leed toegevoegd. We voelen ons verplicht om alles op op alles te zetten om zo snel mogelijk foute besluiten terug te draaien.'

(ANP / Sem van der Wal)

Hereniging met ouders

Daar is de voltallige Kamer het mee eens. Als het verantwoord is, moeten kinderen en ouders zo snel mogelijk worden herenigd, maar op zijn minst moet het contact met elkaar worden hersteld. Oneens is de Kamer het over de snelheid waarmee dat moet gebeuren.

De meeste oppositiepartijen vinden dat de getroffen ouders en kinderen voor 1 juli moeten weten waar ze aan toe zijn. Coalitiepartijen zijn terughoudender. Ook zij vinden dat snelheid is geboden, maar willen geen onrealistische verwachtingen bij de gedupeerde ouders en kinderen wekken.

Onafhankelijk onderzoek

Een deel van de Kamer wil een onafhankelijk onderzoek naar de uithuisplaatsingen. Diverse oppositie- en coalitiepartijen vinden ook dat het speciale ondersteuningsteam meer doorzettingsmacht moet krijgen. Zij moeten meer kunnen doen dan slechts een luisterend oor bieden aan ouders en kinderen en hen ondersteuning geven als zij via de rechter een einde aan die gedwongen uithuisplaatsing willen maken, maar ook knopen kunnen doorhakken.

Ouders boos weggelopen

Gedupeerde ouders van de affaire met de kinderopvangtoeslag zijn donderdag weggelopen bij het debat toen VVD-Kamerlid Ruud Verkuijlen begon aan zijn zogeheten maidenspeech. Kamerleden die hun eerste optreden doen in de plenaire zaal worden daarbij niet onderbroken, zo is de ongeschreven regel.

De ouders gaven aan dat ze het respectloos vinden dat er geen vragen aan de VVD kunnen worden gesteld in het debat. Nadat Verkuijlen was uitgesproken, keerden ze terug naar de tribune.

'Vasthouden aan traditie'

SP-leider Lilian Marijnissen zei voordat Verkuijlen sprak het ongepast te vinden dat de VVD in een debat over dit onderwerp iemand het woord laat voeren aan wie geen vragen kunnen worden gesteld. Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg Verkuijlen of die toch vragen wilde beantwoorden na zijn inbreng. Maar de VVD'er gaf in eerste instantie aan dat hij 'graag aan de traditie wil vasthouden'.

Inschattingsfout

Na de schorsing van het debat kwam Verkuijlen op zijn woorden terug en bood hij alsnog aan om opmerkingen en vragen van andere Kamerleden te beantwoorden. Hij richtte zich ook tot de ouders op de tribune. 'Mijn betrokkenheid bij u en dat moet u van mij aannemen, is echt groot', zei hij tegen de gedupeerden. Hij benadrukt dat hij een 'beginnend politicus' is die de situatie verkeerd heeft ingeschat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen