Politiek17 mei '22 12:56

Forum voor Democratie stemt toch voor voorstel referendumwet

Auteur: BNR Webredactie

De leden van Forum voor Democratie zijn voor het voorstel voor een nieuwe referendumwet dat voorligt in de Tweede Kamer. In een interne peiling sprak 55 procent van de leden steun uit. Dat meldde FVD-leider Thierry Baudet in het NPO-programma Ongehoord Nederland. 'Onze leden hebben gezegd liever iets dan niets.' Volgens Baudet zal zijn partij daarom ook in de Tweede Kamer met het voorstel instemmen.

Aanvankelijk twijfelde Baudet sterk over het wetsvoorstel van de SP, hij vindt dat er zoveel mensen een stem moeten komen uitbrengen dat het bijna ondoenlijk is om tot een bindende uitspraak te komen. Bovendien vindt de FvD-voorman dat te weinig thema's in aanmerking voor een referendum.

Baudet zei op NPO 1 dat hoewel zijn bezwaren nog niet zijn weggenomen, hij wel benieuwd is naar de uitwerking van de wet, mocht die aangenomen worden. 'Er is maar één manier om er achter te komen. We gaan het gewoon zien.' Het is nog maar de vraag of er genoeg steun is voor het voorstel voor een correctief referendum. Omdat het gaat om een grondwetswijziging is nu steun nodig van honderd Tweede Kamerleden. De VVD is tegen, het CDA twijfelt. De vijf Tweede Kamerleden van Forum zouden daarom doorslaggevend kunnen blijken.

Gerelateerde artikelen