Politiek17 mei '22 16:30

Leden GroenLinks stemmen over een fractie met PvdA in senaat

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De leden van GroenLinks mogen zich uitspreken over de vraag of de partij in de Eerste Kamer na de verkiezingen van volgend jaar een gezamenlijke fractie moet gaan vormen met de PvdA. Dat heeft partijvoorzitter Katinka Eikelenboom laten weten.

‘Ik ben heel erg voor de linkse samenwerking', laat ook GroenLinks-leider Jesse Klaver weten.

'De volgende, logische stap is dat we na de verkiezingen, in de Eerste Kamer één fractie gaan vormen. Die vraag leggen we voor aan onze leden. We vragen of het wenselijk is als dat gaat gebeuren', zegt Klaver tegen BNR's politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Partijvoorzitter Katinka Eikelenboom van GroenLinks.
Partijvoorzitter Katinka Eikelenboom van GroenLinks. (ANP / Marco de Swart)

Het referendum onder de leden wordt begin juni gehouden. De beide linkse oppositiepartijen werken al enige tijd samen. Zo lieten PvdA-prominenten Marjolein Moorman en Frans Timmermans vorige maand weten een verdere samenwerking met GroenLinks te willen. Ook zien ze zelfs een 'verbinding' voor zich, zo schreven ze in een opiniestuk in de Volkskrant.

Moorman en Timmermans vinden dat er 'een doorbraak' nodig is om het land vooruit te helpen en grote thema's als de pandemie, klimaatcrisis, oorlog, toenemende ongelijkheid en afnemende bestaanszekerheid aan te pakken. 'Wij geloven dat verdergaande samenwerking, en zelfs verbinden met GroenLinks, die doorbraak kan zijn. Simpelweg, omdat je samen sterker staat.'

Ook linkse samenwerkingen in andere Europese landen

'Willen we vrijheid, gelijkheid en solidariteit inhoud geven die ons in staat stelt het onrecht uit te bannen, de ongelijkheid te bestrijden en egoïsme en cynisme te vervangen door solidariteit, dan zullen we een heldere sociale en groene koers moeten kiezen', schreven de twee. Volgens hen heeft die koers de sociaaldemocraten ook in andere Europese landen geholpen.

Grote verdeeldheid

Binnen de PvdA is er echter grote verdeeldheid over verdergaande samenwerking met GroenLinks. Onder Ploumens leiding werd die samenwerking geïntensiveerd, maar zij kreeg daarop kritiek van onder anderen voormalig PvdA-voorzitter Hans Spekman. De PvdA zal zich in juni uitspreken op een congres over verdere samenwerking met GroenLinks.

Lees ook | PvdA en GroenLinks willen aanpak ongelijkheid in ruil voor steun begroting

Gerelateerde artikelen