Politiek18 mei '22 11:18

'Premier Rutte wiste jarenlang elke dag sms'jes van zijn telefoon'

Auteur: BNR Webredactie

Premier Mark Rutte heeft jarenlang elke dag sms'jes van zijn telefoon gewist vanwege beperkte opslagruimte. Dat meldt De Volkskrant. De premier zou op eigen houtje hebben beslist of berichten relevant waren voor archivering. Doordat sms-berichten consequent zijn gewist, is volgens de krant niet te achterhalen of de Archiefwet is overtreden.

Het nieuws kwam naar buiten in een door De Volkskrant aangespannen rechtszaak die volgde op een WOB-verzoek van de krant waarin werd gevraagd om alle 'voor het coronabeleid relevante sms-berichten die de premier had verstuurd en ontvangen'. De correspondentie die daaruit naar voren kwam, was volgens de krant 'ongeloofwaardig'. Tijdens de rechtszaak liet de Landsadvocaat vervolgens weten dat premier Rutte tijdens de coronacrisis en de jaren daarvoor deed aan ‘realtime archivering’ door onmiddellijk zelf te bepalen of een sms-bericht moest worden bewaard.

Lees ook | Sms'jes Rutte over coronabestrijding openbaar

Hoewel de Landsadvocaat volgens de krant geen reden zag aan te nemen dat het wissen door de premier ondeugdelijk is verlopen, blijkt uit onderzoek dat relevante sms'jes van bijvoorbeeld de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema over dreigende problemen bij een coronademonstratie en het niet corona gerelateerde sms'je van Unilever-topman Paul Polman een paar jaar geleden rond de afschaffing van de dividendbelasting waren verdwenen.

De premier zou inmiddels een telefoon hebben met grotere opslagruimte en niet meer dagelijks zijn berichten wissen.

Lees ook | VWS weer onder vergrootglas op Verantwoordingsdag

Gerelateerde artikelen