Politiek19 mei '22 10:28Aangepast op 19 mei '22 10:46

Sms-gate: 'Kamer blijft in waan van dag'

Auteur: BNR Webredactie

Premier Mark Rutte moet in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over zijn handelswijze om sms-berichten van zijn telefoon te verwijderen. ‘De Kamer blijft in de waan van de dag. Of we van dit debat veel wijzer gaan worden, moet ik nog zien’, zegt parlementair verslaggever Leendert Beekman.

De Volkskrant meldde woensdag dat de premier jarenlang zijn sms-berichten heeft verwijderd. Belangrijke berichten stuurde hij naar eigen zeggen door naar zijn ministerie om te bewaren. De rest gooide hij weg. Anders raakte zijn oude Nokia-telefoon vol, aldus de premier. Sinds vorige week heeft hij een smartphone.

Lees ook | Rutte moet in Kamer gewiste sms'jes uitleggen

Gewiste sms'jes niet terug te halen

In een brief die de premier naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, schrijft Rutte dat de gewiste sms’jes door de provider niet meer zijn terug te halen. Verder schrijft hij dat hij alleen de berichten ‘die van belang zijn voor de bestuurlijke besluitvorming’ doorstuurde naar een medewerker om te bewaren.

‘Rutte zegt eigenlijk: wat ik deed, mocht’, aldus Beekman. ‘Ik mocht een selectie maken van wat wel en niet belangrijk is. En door de berichten door te sturen naar ambtenaren, die een plicht hebben om dat te archiveren, is het allemaal netjes bewaard gebleven en is het allemaal gegaan zoals het hoort.

Lees ook | Premier Rutte wiste jarenlang elke dag sms-jes van zijn telefoon

Bestuurscultuur

De oppositie is verontwaardigd over de handelswijze van de premier. Het maakt volgens haar opnieuw duidelijk dat de minister-president weinig opheeft met openheid en een nieuwe bestuurscultuur. Donderdag moet de premier zich in de Kamer verantwoorden voor het wissen van de sms-berichten.

Maar of dat debat iets gaat opleveren, betwijfelt Beekman. ‘Ik had liever gezien dat het debat, zoals Pieter Omtzigt zei, breder was getrokken en dat het zou gaan over informeren en archiveren in plaats van alleen dit incident. Nu blijven we in de waan van de dag. We krijgen niet precies te weten wat er allemaal is gewist. Ik vermoed dat Rutte er zonder kleerscheuren uitkomt. Maar of we echt heel veel wijzer worden van dit debat, moet ik nog zien.’

Lees ook | Rutte nooit bewust zaken achtergehouden door sms'jes te wissen maar conform afspraken

Gerelateerde artikelen