Politiek18 mei '22 11:16Aangepast op 18 mei '22 11:40

Rekenkamer: financieel beheer kabinet onvoldoende, mogelijk 15,5 miljard onrechtmatig

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De rechtmatigheid van 15,5 miljard euro aan verplichtingen (beloofde uitgaven) die de Rijksoverheid in 2021 aanging, is niet met zekerheid vast te stellen. Dat stelt de Algemene Rekenkamer: bij deze verplichtingen is het onzeker of aan de geldende regels is voldaan. Dat het kabinet voor het derde jaar op rij over de schreef ging, noemt de Rekenkamer 'zorgwekkend'. Het kabinet kan zich volgens de toezichthouder niet meer verschuilen achter crisismaatregelen.

Minister van Financiën Sigrid Kaag met het koffertje voor Verantwoordingsdag.
Minister van Financiën Sigrid Kaag met het koffertje voor Verantwoordingsdag. (ANP / ANP / Robin van Lonkhuijsen)

Zo'n groot bedrag aan mogelijk onrechtmatige verplichtingen is nog niet eerder voorgekomen, afgezien van de aankoop van ABN Amro in 2008.

De onduidelijkheid van de rechtmatigheid van daadwerkelijke uitgaven ging net over de toegelaten grens van 1 procent. Van 99 procent van de uitgaven en verplichtingen moet met zekerheid te zeggen zijn dat ze volgens de geldende regels zijn aangegaan, vindt de Rekenkamer.

Voor het derde jaar op rij lukte dat het kabinet niet. "Het ijs is dun, soms te dun. En het is niet altijd mogelijk gebleken om hard over zwakke plekken heen te schaatsen", zegt de Rekenkamer. De controleur houdt toezicht op de manier waarop het kabinet belastinggeld uitgeeft, en kijkt vooral naar de zuinig-, zinnig- en zorgvuldigheid van de uitgaven en verplichtingen.

Lees ook | VWS weer onder vergrootglas op Verantwoordingsdag in Den Haag


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen