Politiek18 mei '22 13:22Aangepast op 18 mei '22 18:59

Rutte: nooit bewust zaken achtergehouden door sms'jes te wissen, maar conform afspraken

Auteur: BNR Webredactie

Minister-president Mark Rutte zegt dat hij 'nooit bewust' belangrijke zaken heeft achtergehouden door zelf een schifting te maken in welke sms'jes bewaard moesten blijven en welke niet. De premier noemt die werkwijze tijdens een ingelast persmoment 'conform de afspraken' en ziet er geen overtreding van de wet in.

Dat Rutte niet zijn hele correspondentie bewaarde, had er volgens hem mee te maken dat hij tot voor kort werkte met een oude Nokia-telefoon. 'Ik ben niet zo van de smartphones', aldus de premier. Hij vond het intypen van berichten op een touchscreen 'rampzalig' en gaf de voorkeur aan het opstellen van sms'jes met de nummertoetsen van zo'n ouderwets toestel.

Keerzijde was dat zijn oude toestel geen duizenden opgeslagen berichten aankon. 'Na een tijdje wordt ‘ie traag.' Daarom stuurde Rutte berichten die hij zelf belangrijk genoeg vond door naar een ambtenaar op zijn ministerie, die zorgde dat ze bewaard bleven. De rest verwijderde hij, zonder daarover ruggespraak te houden met anderen.

Lees ook | 'Premier Rutte wiste jarenlang elk dag sms'jes van zijn telefoon'

'Zo werkt de richtlijn niet'

Daarbij keken geen ambtenaren mee. 'Zo werkt de richtlijn niet', aldus Rutte. De premier erkent wel dat bij deze manier van werken fouten kunnen worden gemaakt. Maar hij heeft naar eigen zeggen nooit bewust berichten gewist waarvan hij niet wilde dat ze boven water zouden komen bij een verzoek om informatie in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Rutte zei er geen problemen mee te hebben als alle door hem verwijderde sms'jes via de provider worden teruggehaald. Daarmee is niet gezegd dat hij ze daarna openbaar maakt, benadrukte Rutte.

Gerelateerde artikelen