Politiek19 mei '22 15:27Aangepast op 19 mei '22 16:50

Rutte geïrriteerd in sms-debat: 'Als er geen vertrouwen is, ga ik andere dingen doen'

Auteur: BNR Webredactie

Mark Rutte vindt dat de Tweede Kamer hem op een nodeloos wantrouwige manier benadert in het debat over de gewiste sms'jes van de minister-president. 'Als het vertrouwen er niet is, dan hoor ik het van de Kamer. Dan ga ik andere dingen doen. Maar ik zeg hier heel duidelijk: ik houd me aan de wet, ik houd me aan de geest van de wet.' Volgens hem voedt de Kamer het maatschappelijk wantrouwen in de politiek.

'Rutte zegt: ik heb me gehouden aan de regels. Er is geen patroon waarbij informatie bewust wordt gewist of achtergehouden, en op die manier de macht dus niet gecontroleerd kan worden', aldus parlementair verslaggever Leendert Beekman.

De premier wond zich daarnaast op over vragen vanuit de oppositie die eerder in het debat sprak van een patroon van gebrekkige informatievoorziening aan de Kamer. 'Wat je dan doet is zeggen: joh, je krijgt de kans niet eens meer om al die aparte momenten die wij beschouwen als onderdeel van een patroon te verdedigen en uit te leggen. Nee, dat is een patroon en dit past daar ook weer in. En ik ga daar in dit debat weer eens flink tegenin.' Hij noemde dit sentiment 'vals', en zei te vinden dat hij zijn integriteit moet verdedigen.

Lees ook | SMS-gate: 'Kamer blijft in waan van de dag'

Kritiek op toon in parlement

De minister-president zei dat het 'niet meer relevant' is hoe hij zich verdedigt in de Kamer. 'Wat zou de reden zijn dat steeds meer Nederlanders zeggen: ik kijk niet meer naar dat debat op televisie? Omdat alles begint bij wantrouwen. Bij een absoluut, fundamenteel gevoel van: de zaak wordt geflest.' Hij zei dat ook andere bewindslieden zich in de ministerraad hebben beklaagd over de toon die in het parlement wordt aangeslagen.

'Rutte heeft zowat de hele oppositie tegen zich in het harnas gewerkt door te zeggen: jullie blazen dit veel te veel op. Er wordt gesproken over een patroon, alsof we bewust bezig zijn de Kamer niet goed te informeren, zodat zij de controlerende taak niet kan uitvoeren. En het vertrouwen in de politiek schaden jullie daarmee', zegt Beekman. 'Toen stond de Kamer echt op zijn achterste benen en was de tendens: zijn wij nou degenen die het vertrouwen schaden of bent u dat nou?'

Lees ook | Rutte moet in Kamer gewiste sms'jes uitleggen

Oppositie woest om standpunt Rutte

'Echt schandalig. De minister-president komt in de problemen en de Kamer krijgt de schuld', stelde Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB). Zij eiste dat Rutte zijn woorden zou terugnemen. Die eis wees Rutte resoluut af.

'Waar haalt de minister-president het lef vandaan om op deze manier van zich af te bijten?' vond ook SP-leider Lilian Marijnissen. Ze noemde dit voorbeeld 'van de arrogantie van de macht' stuitend.

De motie van wantrouwen die de PVV heeft ingediend, gaat het volgens Beekman niet halen, omdat de coalitiepartijen en de SGP nog steeds vertrouwen hebben in de premier.

Onderzoek inspectie

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed gaat naar aanleiding van de gewiste sms'jes onderzoek doen naar archiefvorming bij het ministerie van Algemene Zaken, het departement van minister-president Rutte. 'Daarbij wordt gekeken naar een andere werkwijze', zo stelt Beekman. 'Ook willen ze met het vier ogen-principe gaan werken. Dat wil zeggen dat op het moment dat een bericht wordt gewist, Rutte dat besluit niet in zijn eentje neemt, maar dat er ook nog iemand anders naar kijkt.'

Gerelateerde artikelen