Vorige week, negen weken na de raadsverkiezingen van 16 maart, had ongeveer een op de drie gemeenten een nieuw bestuur. In 2018 was op datzelfde moment ruim 75 procent van de gemeenten al klaar met formeren. Dat blijkt uit onderzoek van NRC in samenwerking met de Vereniging van Griffiers.

Lees ook | 'Benieuwd wat lage opkomst doet met draagvlak gemeentelijk beleid'
Versplintering
Versplintering hangt samen met duur van formaties. Maar er moet meer aan de hand zijn, zegt Simon Otjes, onderzoeker bij het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de RU Groningen, zonder exact er een vinger op te kunnen leggen. 'De gemeenten hebben ook meer taken gekregen, waardoor begrotingen moeilijker zijn op te maken. Maar ook dit kan niet de enige verklaring zijn'. Simon Otjes deed onderzoek naar de formaties van 2018 en 2014.
De grootte van de gemeente is ook van invloed bij de collegevorming: hoe meer inwoners, hoe ingewikkelder de taken van een bestuur en hoe langer de formatie duurt.
Daarnaast is het proces van de formatie formeler geworden. 'Waar voorheen de grootste partijen bij elkaar gingen zitten en de wethouders verdeelden, zijn er nu verkenners en formateurs aan het werk', zegt Otjes.
Lees ook | Collegevorming in Nederlandse gemeenten breekt traagterecord