Politiek30 mei '22 18:23Aangepast op 30 mei '22 22:21

'Zonder Europese krijgsmacht, zijn miljardeninvesteringen in defensie zinloos'

Auteur: BNR Webredactie

Het Kabinet trekt miljarden extra uit voor voor defensie. Zo worden zes F-35-gevechtsvliegtuigen aangeschaft, en komen er kruisraketten voor de marine. Structureel komt het uiteindelijk neer op 5 miljard euro extra waarmee de NAVO-norm wordt gehaald. Alleen is onze nationale krijgsmacht pas echt gebaat met een internationale samenwerking zoals een Europese defensie, zegt oud minister Van Middelkoop.

Het ministerie presenteert woensdag de Defensienota waarin onder meer duidelijk wordt hoe het extra geld wordt uitgegeven. Met de aankoop van extra materieel moet de vuurkracht van defensie worden versterkt.

Onbemande drones

(Unsplash)

Naast de extra F-35's, er zijn eerder al 46 exemplaren besteld, is het plan om vier nieuwe onbemande drones van het type Reaper te kopen. Daarmee wordt het huidige aantal verdubbeld. Verder komen er extra Patriot-luchtverdedigingssystemen en een raketsysteem voor de landmacht.

Luister ook | 'Ik vond bezuinigingen op defensie vreselijk'

Generaal Onno Eichelsheim, de hoogste militair, zei in april al tegen Nieuwsuur dat er extra geld moet naar vuurkracht en logistieke ondersteuning. Een andere prioriteit is voor hem het personeel. Daar is een flink tekort aan. Een nieuwe cao moet helpen nieuwe mensen aan te trekken en te behouden.

Militair ambt

Op korte termijn zijn de aangekondigde investeren heel goed, alleen wordt er te weinig gekeken naar de lange termijn, zegt Ton van Loon, luitenant-generaal buiten dienst, in gesprek met BNR. Naast deze investeringen ook belangrijk dat het 'militaire ambt' weer aantrekkelijk wordt gemaakt, vult oud-minister Eimert van Middelkoop aan. 'Het gaat er om dat men beseft dat defensie belangrijker is dan materieel alleen.'

Je zult los van het geld moeten werken aan het besef dat defensie belangrijk is voor een land, zegt Van Middelkoop die ook aangeeft dat een nationale krijgsmacht alleen kan functioneren als er wordt samengewerkt. 'Nederland werkt al nauw samen met Duitsland op het gebied van defensie, maar de Nederlandse krijgsmacht moet breed inzetbaar zijn. Ook in Europees verband,', zegt Van Middelkoop.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen