Politiek2 jun '22 17:39

Bloemendaal vangt statushouders op na politieke druk uit Den Haag

Auteur: BNR Webredactie

Minister de Jonge van Volkshuisvesting en Van den Burg van Asielzaken zijn hard op zoek naar woonruimte voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Vaak zitten die nog in asielzoekerscentra, terwijl ze al lang een officiële verblijfsvergunning hebben. Gemeenten hebben grote moeite om ze aan woonruimte helpen. In Bloemendaal is na veel gedoe een verzorgingshuis ter beschikking gesteld voor woningen.

De Nederlandse asielopvang zit verstopt, omdat 14.000 statushouders niet weg kunnen uit asielzoekerscentra. Er is voor hen geen andere woonruimte beschikbaar. Het kabinet wil dat gemeenten harder hun best doen en een hoger percentage huurwoningen beschikbaar stellen aan urgentiegroepen, zoals statushouders.

(ANP / Hollandse Hoogte / Huisman Media)

De gemeente Bloemendaal heeft onlangs besloten om het voormalig verzorgingshuis Oldenhove in Overveen voor tien jaar jaar te huren om gefaseerd 150 personen in het pand te huisvesten. Het gaat daarbij om maximaal negentig statushouders, aangevuld met andere doelgroepen met een urgente huisvestingsvraag, zoals Bloemendaalse jongeren.

Gezwicht voor druk uit Den Haag

‘De politieke druk is vanuit Den Haag gedelegeerd aan de provincies. We hebben vanuit de provincie een brief ontvangen, waarin stond dat van de provincie Noord-Holland Bloemendaal de grootste achterstand in de huisvesting van statushouders heeft’, vertelt demissionair wethouder van Bloemendaal Suzanne De Roy van Zuidewijn. ‘De boodschap was: doe daar iets mee. Jullie moeten echt mensen gaan opvangen. Anders gaan wij dat doen op jullie kosten. En we hebben gewoon een gebouw dat leeg staat en dan is één en één twee.’

Commotie

De Roy van Zuidewijn stelt dat besluitvorming rondom dit soort dossiers in alle gemeenten heel erg lastig is. Ook in haar gemeente heeft de komst van de statushouders binnen de raad en onder de inwoners voor de nodige commotie gezorgd. Zo waren er onder meer protesten van bewoners en werd de VVD, de grootste partij in Bloemendaal, uitgesloten van coalitieonderhandelingen vanwege hun standpunt over deze kwestie.

‘Desondanks zou het mooi zijn als een gemeente als Bloemendaal, waar het zo goed gaat, een voortrekkersrol zou kunnen nemen in dit hele lastige dossier. En daarmee andere gemeenten, die al vele jaren hun verantwoordelijkheid hierin hebben genomen, wat zouden kunnen ontlasten.’

Na de zomervakantie kunnen de eerste bewoners hun nieuwe huis betrekken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen