Politiek3 jun '22 06:13Aangepast op 3 jun '22 08:16

Tegenstand in GroenLinks en PvdA tegen fusieproces

Auteur: ANP

Kopstukken van PvdA en GroenLinks betoonden zich onlangs uitgesproken voorstander van een gezamenlijke Eerste Kamerfractie. Dat idee valt niet bij iedereen in goede aarde. Critici binnen de beide partijen schrijven vandaag ingezonden stukken in de Volkskrant. Zaterdag 11 juni maakt GroenLinks de uitslag bekend van het ledenreferendum over de vorming van één senaatsfractie. Op diezelfde dag stemmen de leden van de PvdA over de samenwerking.

Onder de ondertekenaars aan sociaaldemocratische zijde bevinden zich onder anderen ook Dig Istha (oud-wethouder Groningen en oud-lid partijbestuur), oud-bestuurslid Fouad Sidali en de oud-Kamerleden John Leerdam en Lutz Jacobi. Zij vinden dat de partij 'overhaaste stappen' neemt. 'Er is een proces gaande dat de partij dreigt te verscheuren.'

De PvdA'ers zijn niet 'categorisch tegen' samenwerking. 'Het kan heel goed zijn dat een fusie met GroenLinks nieuw elan en electorale winst kan opleveren. Voor de PvdA én voor GroenLinks.' Maar daar hoort een zorgvuldiger proces aan vooraf te gaan, waarbij de PvdA zich ook de vraag moet stellen of de partij na een fusie 'de traditionele achterban' niet definitief verliest. Ook binnen GroenLinks melden zich tegenstanders. Onder aanvoering van oud-voorzitter van de jongerenvereniging DWARS, Sabine Scharwachter, spreken zij zich uit tegen een fusie met de PvdA.

(ANP Robin van Lonkhuijsen)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen