Politiek3 jun '22 16:35

Kabinet trekt omstreden plan in: kinderbijslag stijgt toch mee

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet trekt een omstreden plan om de kinderbijslag enkele jaren niet te laten meestijgen met de inflatie in. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken. Het vorige kabinet bedacht het plan om hogere uitgaven aan de uitvoering te compenseren. Het plan leidde tot felle debatten in de Tweede Kamer, de oppositie was mordicus tegen.

Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ANP / ANP / Sem van der Wal)

Het kabinet dacht jaarlijks 100 miljoen te besparen door de kinderbijslag in 2022 en in 2023 niet aan de inflatie aan te passen, en in 2024 slechts beperkt. Het geld zou vervolgens geïnvesteerd worden in uitvoeringsorganisaties worden. Een 'botte bezuiniging' volgens de oppositiepartijen.

In de Eerste Kamer diende de oppositie een motie in om het voorstel in te trekken, helemaal nu de prijzen extreem stijgen. 'Veel gezinnen hebben het momenteel zwaar met de inflatie', erkent minister Karien van Gennip op Twitter. 'Juist nu kunnen ze de gebruikelijke verhoging van de kinderbijslag goed gebruiken.' De bijslag wordt twee keer per jaar aangepast, afhankelijk van hoe de prijzen zich ontwikkelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen