Politiek8 jun '22 12:44

Von der Leyen houdt voet bij stuk: Polen krijgt coronamiljarden

Auteur: Laurens Groeneveld

Felle kritiek uit het Europees Parlement op de goedkeuring van miljardensubsidies voor Polen heeft de Europese Commissie niet tot inkeer gebracht. Er gaat geen cent naar de regering in Warschau tot zij rechters weer onafhankelijk hun werk laten doen, hield voorzitter Ursula von der Leyen verontwaardigde Europarlementariërs voor.

(ANP / AFP)

De Commissie hield de tientallen miljarden uit het coronaherstelfonds waarop Polen aanspraak maakt lange tijd vast omdat Warschau zijn greep op de rechterlijke macht niet wilde laten vieren. Na wat Poolse concessies zwichtte het dagelijks bestuur van de EU vorige week alsnog. De druk liep op omdat Polen vooroploopt om Oekraïne te helpen en daarbij grote offers brengt. Zo vangt het land volgens de VN inmiddels al bijna 3,7 miljoen vluchtelingen op.

Ommezwaai

De ommezwaai kwam de Commissie echter op woede van veel Europarlementariërs te staan. Onder anderen D66'er Sophie in 't Veld wilde het parlement zelfs laten dreigen met het wegsturen van de Commissie als die geld naar Polen zou overmaken voordat het land aan alle opdrachten van het Europees Hof van Justitie om de rechtsstaat te herstellen zou hebben voldaan. Maar daarvoor vonden de initiatiefnemers te weinig steun.

Lees ook | Europese Commissie maakt knieval voor Polen

Volgens Europarlementariër Thijs Reuten van de PvdA heeft Von der Leyen dit besluit persoonlijk doorgedrukt, ook tegen de wil in van meerdere Eurocommissarissen waaronder Frans Timmermans. Von der Leyen belooft de 36 miljard euro niet uit te keren voordat Polen de door haar voorgestelde hervormingen heeft doorgevoerd, maar zo benadrukt Reuten, 'Het probleem is dat die hervormingen het probleem met de rechtstaat niet oplossen.' Hiermee heeft de Commissie volgens de PvdA'er haar drukmiddel weggegeven.

Het besluit is nog niet definitief, uiteindelijk kunnen de lidstaten de beslissing om het geld vrij te geven blokkeren, maar dat ziet er 'niet goed uit', aldus Reuten. Als de lidstaten hiermee instemmen, is volgens hem de kans groot dat het parlement de Europese Commissie alsnog wegstuurt met een motie van wantrouwen. 'Ik hoop dat het niet nodig is, maar we zijn echt op een punt beland dat wat mij betreft en ook veel mensen in het Europese parlement betreft, het geduld op is.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen