Politiek8 jun '22 10:40

Kamerdebat over doofpot klokkenluider NPO

Auteur: BNR Webredactie

Er komt een plenair debat in de Tweede Kamer over de doofpot bij de NPO, omtrent een klokkenluider. Een hooggeplaatste medewerker van de NPO wilde misstanden over het salarisplafond kenbaar maken, maar werd doorverwezen naar Marjan Hammersma, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, die een privérelatie onderhield met Shula Rijxman, destijds topvrouw van de NPO.

Na het gesprek met Hammersma kwam er geen vervolg op het gesprek. De 'innige relatie' die Rijxman en Hammersma hadden kwam aan het licht in de BNR-podcast Koster en Van Dijk. De klokkenluider was niet op de hoogte van de privérelatie van de twee topvrouwen. 'Had ik geweten van de privérelatie, dan had ik het gesprek nooit gevoerd', zei de klokkenluider tegenover BNR.

Lees ook | Topambtenaar zet klokkenluider NPO in de kou, Kamerleden willen uitleg

(ANP / Harold Versteeg)

In Den Haag is er verbazing over hoe er is omgegaan met deze klokkenluider. Pieter Omtzigt stelde al Kamervragen. Ook de VVD en het CDA, van wie Kamerleden de klokkenluider in contact brachten met Arie Slob, destijds verantwoordelijk minister, verbazen zich over de gang van zaken. Voor de Tweede Kamer is het dan ook genoeg reden om er een plenair debat over te houden. 'Van links tot rechts, van de SP, tot aan de PVV en Forum voor Democratie, wil men een debat', legt Mark Koster, samen met Ton F. van Dijk maken van de podcast Koster en Van Dijk, uit.

Lees ook | Staatssecretaris wil 'intern kijken' naar gang van zaken rond klokkenluider

PVV-Kamerlid Martin Bosma is de initiatiefnemer van het debat. Wanneer het debat gehouden gaat worden, is nog onduidelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen