
Er is sprake van grote tekortkomingen in de bedrijfsvoering van de ministeries, zo blijkt uit het rapport. Veel fouten werden door de Rekenkamer gezien bij coronagerelateerd beleid. Met name bij het ministerie van Economische Zaken waren de zaken niet op orde. Aanvankelijk kon de rechtmatigheid van 5,4 miljard euro aan uitgaven en 7,9 miljard euro aan verplichtingen aan ondernemers niet worden vastgesteld. Het ging hier om de crisismaatregel om ondernemers tegemoet te komen in hun vaste lasten (TVL).
Lees ook | Rekenkamer: financieel beheer kabinet onvoldoende, mogelijk 15,5 miljard onrechtmatig
'Ik denk dat er heel duidelijk is gesteld dat in ongekende tijden enorme besluiten in sneltreinvaart genomen moesten worden', aldus minister Kaag. 'Maar je moet wel een degelijk, ordentelijk proces willen doorlopen. En het is nu denk ik tijd dat we teruggaan naar een ordentelijk begrotingsproces, goed financieel beheer, waarin we de rechtmatigheden goed kunnen onderbouwen. Het is wel zaak dat we dat nu allemaal rechttrekken. Ik zie het als urgent.'
Structurele problemen
Volgens parlementair verslaggever Sophie van Leeuwen wacht Kaag en haar collega-ministers nog een hele kluif om de boel op de rit te krijgen. Zo kampen diverse ministeries met ict-problemen en personeelstekorten op het gebied van administratie, bedrijfsvoering en financiën. 'Die problemen zijn deels structureel bij sommige ministeries. Deze chaos is niet zomaar opgelost', zegt Van Leeuwen.
Oppositie: herstel koopkracht
Het Verantwoordingsdebat zal door de oppositie worden aangegrepen om het kabinet aan te sporen extra maatregelen te nemen vanwege de enorme inflatie, verwacht Van Leeuwen. 'Doe iets aan die historisch hoge benzineprijzen, compenseer de energierekening extra, ook bij de bedrijven, repareer onze koopkracht, zijn boodschappen die binnen de oppositie breed worden gedragen.
Van Leeuwen verwacht echter niet dat het kabinet zal toegeven aan de schreeuw om extra geld. 'Ik denk dat het kabinet nog een paar maanden geduld vraagt van de Kamer om te kijken waar dat extra geld vandaan moet komen en wie dat gaat betalen.'