Beluister de volledige podcast van Digitaal hier
Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat er in de jacht op topcrimineel Ridouan Taghi gebruik is gemaakt van spionagesoftware Pegasus van het Israëlische NSO Group. Deze commerciële partij biedt hacksoftware aan waarmee kan worden binnengedrongen in onder andere iPhones.
Daar wringt volgens Verhoeven de schoen. De Nederlandse overheid doet hiermee zaken met een bedrijf dat deze software mogelijk ook aanbiedt aan regimes die 'hiermee hun bevolking willen onderdrukken'. Daarnaast is er nu geen duidelijk kader over tegen wie de overheid dit middel inzet. 'Dat kunnen zware criminelen zijn. Maar ook klokkenluiders, activisten of journalisten zijn', meent Verhoeven.

Wetten gaan onbesproken door de Kamer
De interesse vanuit de politiek voor dit onderwerp is volgens Verhoeven heel laag. De wetten die over digitale opsporing gaan worden doorgaans onbesproken door grote Kamermeerderheden aangenomen. De uitvoeringskaders van de bevoegdheden komen al helemaal niet aan bod. 'Veel Kamerleden begrijpen het niet, hebben niet de tijd zich erin te verdiepen en laten het maar aan de gespecialiseerde diensten over.'
Lees ook | Omtzigt onderzoekt inzet omstreden spionagesoftware door AIVD
Kamerlid Pieter Omtzigt heeft recent Kamervragen ingediend over het gebruik van de Pegasus-diensten. Verhoeven hoopt dat meer Kamerleden zich hierbij aansluiten. Echter, het achteraf vaststellen wat er fout is gegaan is volgens het voormalig D66-Kamerlid niet genoeg, 'want er moet naar de toekomst worden gekeken'. Omtzigts voormalige partij het CDA was volgens Verhoeven totaal onkritisch over de eventuele rechtsstatelijke en veiligheidsrisico's van de overheids-hackbevoegdheid.