Politiek10 jun '22 11:31Aangepast op 10 jun '22 13:26

Boeren wachten met spanning op stikstofanalyse: 'Acties worden mogelijk harder'

Auteur: BNR Webredactie

Het is een spannende dag voor boeren. Vrijdagmiddag komt het kabinet met een stikstofanalyse, waarop het beleid de komende jaren uitgetekend gaat worden. En dat beleid gaat in sommige gebieden pijn doen, zo erkende stikstofminister Christianne van der Wal al. Met een plan om de boer perspectief te bieden moet landbouwminister Henk Staghouwer de pijn verzachten voor boeren die wel verder willen en kunnen boeren.

Hoewel het ministerie van Landbouw nog tot op het laatste moment aan het rekenen was, werd al snel duidelijk dat de boodschap voor sommige boeren 'keihard' zal zijn. Er zijn gebieden waar de uitstoot van stikstof met 70 tot 80 procent moet worden teruggedrongen om herstel van de kwetsbare natuur een kans te geven. Uitvoering van de plannen zal overigens voor een groot deel bij de provincies liggen.

(ANP / Rob Voss)

Wilbert van der Post, naar eigen zeggen de laatste melkveehouder van Leiden, verwacht dat de regels voor hem nog geen grote problemen gaan opleveren. 'Ik zit niet al te dicht bij een Natura2000-gebied. Maar voor heel veel boeren in Nederland gaat het wel een heel groot probleem worden', denkt Van der Post.

Vooral onteigening van boeren ligt op de loer. 'Daar lijkt het naartoe te gaan. De boeren zijn absoluut niet van plan om hun bedrijven die al generaties lang bestaan, aan de overheid over te doen voor een prijsje wat nergens op slaat. De overheid verkoopt vervolgens de grond weer door om huizen te bouwen, voor een veel hogere prijs.'

'Alle wat je altijd hebt gedaan, wordt afgenomen'

Het kabinet erkent dat de maatregelen veel invloed zullen hebben op het leven van boeren en op een aantal plekken ook echt pijn zullen doen. Maar, zegt Van der Wal, het kabinet moet ingrijpen. Er is volgens critici veel te weinig gedaan sinds de Raad van State in 2019 een streep zette door de oude stikstofaanpak, die sinds 2015 werd toegepast. 'Dit is een beetje de dag waarvan we allemaal wisten dat-ie een keer zou komen', zegt Van der Wal nu.

Lees ook | Gelderland wil stikstoftaken overheid overnemen

Voor Van der Post verandert de zaak niet als de overheid een betere prijs gaat bieden om het bedrijf uit te kopen. 'Een boerenbedrijf in Nederland is over het algemeen een familiebedrijf. Dat zit al generaties lang in de familie. Nu wordt er eigenlijk gezegd: je moet je huis uit, je mag je werk nooit meer uitvoeren en zoek het verder maar uit', beschrijft de melkveehouder. 'Je krijgt wel geld mee, maar wat koop je daar voor? Je hele leven, alles wat je altijd hebt gedaan, wordt eigenlijk afgenomen.'

Boeren gaan protesteren

Net zoals bij de vorige keren dat het kabinet met plannen kwam die boeren raakten, willen boeren ook ditmaal weer in actie komen. Boeren gaan woensdag 22 juni actievoeren in Den Haag als protest tegen de kabinetsaanpak van het stikstofprobleem. Boerencollectief Agractie heeft daartoe een oproep gedaan en verwacht dat veel boeren zich zullen aansluiten. Voorman Bart Kemp waarschuwt dat dit ook veel verkeershinder kan opleveren door tractoren op de weg.

Van der Post vindt het logisch dat er acties volgen, en denkt ook dat het 'hardere acties' gaan worden. 'Het kan mogelijk harder, en massaler gaan worden. Dit kan gewoon niet', aldus van der Post.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen