Politiek10 jun '22 14:50Aangepast op 10 jun '22 15:13

Stikstofaanpak: boeren in Gelderland en Groene Hart hard geraakt

Auteur: BNR Webredactie

Vooral boeren in Gelderland en de Randstad - het Groene Hart -, en Noord-Brabant worden geraakt door de stikstofdoelen die het kabinet heeft opgesteld. Dat blijkt uit de stikstofanalyse die het kabinet bekend heeft gemaakt. Uit de analyse komt naar voren dat in de omgeving van de Veluwe - Midden-Gelderland - een enorme stikstofreductie van 58 procent moet worden gerealiseerd. In grote delen van het Groene Hart moet de uitstoot met 47 procent verminderd worden.

Podcast | Leenderts stikstofupdate

(ANP / Manon Bruininga)

Het kabinet heeft bepaald dat in een straal van één kilometer rondom Natura2000-gebieden de reductie van stikstofuitstoot 70 procent moet zijn. De uitstoot in Natura2000-gebieden moet met maar liefst 95 procent omlaag. Die gebieden bevinden zich vooral in het midden van het land, bij de Veluwe.

Lees ook | Boeren wachten met spanning op stikstofanalyse

Veengronden

Opvallend is de opgave voor boeren op veengrond, zoals in het Groene Hart. In het veenlandschap moet de uitstoot met 47 procent omlaag, zo becijfert stikstofminister Christianne van der Wal. Op een kaart die het kabinet geeft gemaakt blijkt dan dat vooral het Groene Hart, grotendeels in Noord- en Zuid-Holland, voor een grote opgave komt te staan. Veenweidegebieden zijn extra kwetsbaar voor stikstofdepositie. Hoe harder de ondergrond, hoe minder stikstof er in de bodem en het grondwater terechtkomt. Boeren die hun bedrijven op kleigronden hebben staan worden daardoor minder hard geraakt.

(In deze gebieden moet de stikstofuitstoot sterk verminderen, volgens het kabinet.)

Maatregelen nog onduidelijk

De provincies waar de uitstoot het meest omlaag moeten zijn Limburg, Utrecht, Drenthe en Gelderland. Daarop volgen Zuid-Holland, Noord-Holland en Overijssel.

Politiek verslaggever Leendert Beekman benadrukt dat iedere provincie een grote opgave krijgt om de uitstoot te reduceren. 'Iedere provincie moet de uitstoot tussen de 30 en 40 procent reduceren, maar niet elke provincie heeft evenveel boeren. Gelderland heeft verreweg de hoogste uitstoot, en moet dan ook het meest reduceren.'

Hoe de doelen bereikt moeten worden, heeft het kabinet nog niet duidelijk. Waarschijnlijk worden boeren vrijwillig uitverkocht, gebeurt dat niet, dan ligt onteigening op de loer. De bal ligt nu bij de provincies. Die hebben tot volgend jaar de tijd om een oplossing te zoeken in de regio's, in samenspraak met de boeren.

Het kabinet wil uiteindelijk in 2030 een gezond stikstofniveau hebben in driekwart van de gevoelige Natura2000-gebieden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen