Politiek11 jun '22 10:08Aangepast op 11 jun '22 10:47

Politici over boerenprotest bij minister: 'Volstrekt onacceptabel'

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Kamerleden vinden het protest van tientallen boeren met tractoren bij het woonhuis van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof totaal onacceptabel. De boeren betoogden bij het huis tegen het stikstofbeleid van het kabinet. De stikstofdoelen maakte Van der Wal vrijdag bekend.

(ANP / ANP / ANP GINOPRESS)

Reacties van politici

'Volstrekt onacceptabel dat mensen politici thuis opzoeken. Woede is geen excuus. Bedreigend voor wie het overkomt, ondermijnend voor de democratie', stelt fractieleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. 'Ga het gesprek aan, ga naar het Malieveld of ga demonstreren waar je wilt. Maar laat onze minister en haar familie thuis met rust!' twitterde D66-fractievoorzitter Jan Paternotte.

Jesse Klaver van GroenLinks vindt het gebeuren onacceptabel. Het protest noemt hij 'intimidatie'. Hij voegt eraan toe: 'Ik snap dat het stikstofbesluit voor veel boeren enorme consequenties heeft, maar dit gaat veel te ver.' Marieke Koekkoek van Volt vindt dit 'niet de manier' om te demonstreren tegen het kabinetsbeleid.

Lees ook | Stikstofaanpak: boeren in Gelderland en Groene Hart hard geraakt

Ook Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) keurt het protest bij Van der Wal af. 'Stop daar mee. Je zoekt mensen NIET thuis op. Hoe boos je ook bent', twitterde ze. Volgens haar staat het grootste deel van de boeren ook niet achter dit soort acties.

'Ik begrijp de onrust bij de vele boeren die in onzekerheid zitten, maar dit is niet de manier. De overheid, de boeren en andere sectoren moeten samen aan de oplossingen gaan werken', reageert landbouwwoordvoerder Derk Boswijk van het CDA.

Minister Sigrid Kaag van Financiën noemt het moedig dat Van der Wal het gesprek met de boeren aanging. 'Maar wat nog meer indruk maakt: de angst van haar gezin die ze beschrijft. Laat iedere demonstrant dat goed in z’n oren knopen. Blijf weg bij mensen thuis!'

Lees ook | Hugo de Jonge walgt van bedreiging Kaag

Schrik

Vrijdagavond kwamen tientallen boeren met hun tractor naar het huis van minister Van der Wal om te protesteren tegen de stikstofplannen die zij die dag aankondigde. De uitstoot van stikstof moet omlaag en dat heeft grote gevolgen voor agrariërs.

Van der Wal is geschrokken van het protest bij haar woonhuis, vooral omdat het haar gezin raakt. Dat meldt een woordvoerder van de minister vrijdagavond na afloop van het protest. De minister ging met de boeren in gesprek, maar op enig moment wilde ze graag terug naar binnen, zo is op een filmpje te zien. 'Ik heb jullie ontvangen dichtbij mijn privé-huis. Ik heb een heel goed gesprek gehad en heb jullie ontvangen.' Haar kinderen stonden binnen te trillen, zo zegt ze.

Podcast | BREEKT | De nieuwe stikstofaanpak gaat veel te ver

'Nu is het gewoon klaar', stelt de minister op een gegeven moment tegen de nog aanwezige boeren. Ze geeft aan het gesprek op een bepaald moment iets te bedreigend te vinden. Iemand die met haar verder wil praten, werpt op dat de minister met haar plannen 'ook bij ons op het erf' komt. 'Wij hebben ook kinderen, waar moeten die zo meteen heen?' vraagt hij haar.

'We laten ons niet intimideren'

De woordvoerder van de minister zegt vrijdagavond laat dat Van der Wal begrip heeft voor de boeren, 'ook omdat ze een heftige boodschap heeft gegeven. Ze wil altijd praten, maar niet bij haar gezin thuis of in de buurt van haar woning. Dat gaat een rode lijn over, dat is onacceptabel'. Volgens hem zal de minister op 22 juni de boeren, als ze gaan actievoeren in Den Haag, te woord staan. 'Dat is de plek namelijk.' Van der Wal is zaterdag bij het geplande VVD-congres. 'We laten ons niet intimideren', aldus de woordvoerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen