Politiek11 jun '22 10:32Aangepast op 11 jun '22 13:48

VVD en BBB in gesprek met partijleden over stikstofplannen kabinet

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Honderden VVD-leden hebben een motie getekend waarmee afstand wordt genomen van de stikstofplannen van het kabinet. Premier Mark Rutte verwacht op het congres van zijn VVD zaterdag in Halfweg 'een hevige discussie' over het onderwerp. Ook de BoerBurgerBeweging (BBB) bespreekt zaterdag het stikstofbeleid van het kabinet met de partijleden. Dat tijdens zijn eerste fysieke algemene ledenvergadering in Nijkerk.

VVD

Rutte maakte een dag voor de bijeenkomst al duidelijk dat er 'weinig ruimte' is om de plannen af te zwakken. Anders valt de woning- en wegenbouw weer stil en is er geen ruimte voor de energietransitie, stelt de VVD-leider. Ook blijven boeren langer in onzekerheid als aan de plannen wordt gesleuteld.

In grote delen van het land moet de stikstofuitstoot omlaag om de natuur te verbeteren. Boerenorganisaties hebben al protesten aangekondigd tegen de kabinetsplannen. Rutte erkent dat die voor de agrarische sector ingrijpend zullen zijn, maar zegt ook dat de keuze van het kabinet 'onvermijdelijk' is.

Boeren aanwezig bij congres

Een aantal agrariërs heeft zich met vier tractoren gestationeerd bij het congrescentrum waar de VVD bijeenkomt voor een algemene ledenvergadering. De agrariërs delen pamfletten uit aan VVD-leden die het congres bezoeken, als steun aan de motie van honderden VVD-leden waarin de Tweede Kamerfractie wordt opgeroepen om te komen tot een 'zorgvuldig, realistisch en liberaal stikstofbeleid'. Bij de huidige kabinetsplannen is daar geen sprake van, vinden de VVD'ers. Deze motie wordt later in stemming gebracht op het drukbezochte congres.

Konijnenhouder Theo Oonk uit Vragender in Oost-Gelre hoopt dat de VVD-leden later zaterdag hun minister Van der Wal een halt toeroepen. Daarom staat hij in Halfweg om bij het stikstofkarretje pamfletten uit te delen. Via een tekst op dat karretje wordt aandacht gevraagd voor 'het waanzinnige' Haagse beleid. Het karretje staat al maanden voor de Tweede Kamer en reist ook langs alle provinciehuizen. 'De mensen daar moeten het beleid straks uitvoeren', verduidelijkt Oonk.

Image
(ANP / ANP / ROB ENGELAAR)

Hij spreekt van een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis als de huidige plannen worden uitgevoerd. 'Je krijgt een kaalslag op het platteland.' Ook de Muidense melkveehouder Frans-Jan ter Beek vindt dat de plannen zeker van tafel moeten. 'Als de huidige plannen worden uitgevoerd, is dat de doodsteek voor de agrarische sector.' Die tekst staat ook op spandoeken die aan de trekkers zijn gehangen, waar Terbeek met een aantal collega's staat.

De actie is er een van individuele boeren, zegt de melkveehouder. 'We hebben het bewust klein gehouden. We staan hier ook niet om de boel te verstieren, maar om de indieners van de motie te steunen. Het gaat over ons en zij steken hun nek uit voor ons.'

BBB

Ook de BoerBurgerBeweging (BBB) gaat de stikstofplannen van het kabinet met de partijleden bespreken. Dat gebeurt bij een algemene ledenvergadering in Nijkerk. De partij van Caroline van der Plas komt op voor de belangen van de agrariërs. Van der Plas keerde zich vrijdag fel tegen de stikstofplannen van het kabinet. Ze noemde de voorstellen onder meer 'onmenselijk, perspectiefloos, niet wettelijk onderbouwd'.

Boerenprotest

VVD'er Christianne van der Wal is als minister voor Natuur en Stikstof verantwoordelijk voor de plannen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Zij maakte vrijdag de stikstofplannen van het kabinet bekend. Van der Wal zal samen met Rutte op de ledenvergadering van de VVD in Halfweg - tussen Amsterdam en Haarlem - de voorstellen verdedigen. De kabinetsplannen hebben grote gevolgen voor agrariërs. Bij minister Van der Wal thuis was vrijdagavond daarom een boerenprotest waarbij boeren met hun tractor naar haar huis kwamen.

Van der Plas van de BBB vond het protest van de boeren bij het woonhuis van de minister geen goede actie. Bij politici thuis moet volgens haar niet worden gedemonstreerd.

Lees ook | Politici over boerenprotest bij minister: 'Volstrekt onacceptabel'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen