Politiek11 jun '22 20:56

VVD'ers zijn tegen stikstofplannen kabinet, minister past plannen niet aan

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De VVD-leden zijn tegen de stikstofplannen van het kabinet en hun eigen minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. Het vrijdag gepresenteerde stikstofplan gaat hen veel te ver. Veel boerenbedrijven zullen moeten verdwijnen, waardoor de leefbaarheid op het platteland in gevaar komt.

(ANP RAMON VAN FLYMEN)

Een motie waarin de Tweede Kamerfractie van de liberalen wordt opgeroepen tegen het huidige kabinetsplan te stemmen, werd na een felle en verhitte discussie met 51 procent van de stemmen gesteund tijdens het VVD-congres. In plaats van dit plan, moet er een 'zorgvuldig, realistisch en liberaal stikstofbeleid' komen. De motie was door VVD-Kamerlid Thom van Campen afgeraden.

Minister Van der Wal gaat haar stikstofplan niet aanpassen, nu een kleine meerderheid van de VVD-leden het plan te ver vindt gaan. Het is straks aan de Tweede Kamer om via het debat over het kabinetsplan eventuele aanpassingen af te dwingen, vindt de minister. Dat zei de minister na afloop van de stemming over de motie op het VVD-congres, waarin wordt gesteld dat het kabinet de boeren opoffert en achterhaalde meetmethodes worden gebruikt. Het is aan de Tweede Kamer - 'mijn opdrachtgever' - om te bepalen of het plan moet worden aangepast, zei Van der Wal.

Motie

De motie was ingediend door VVD-wethouder Mirjam Pauwels uit Assen en het Zuid-Hollandse Statenlid Mirjam Nelisse en was door ruim achthonderd VVD-leden mede-ondertekend. Het plan is een 'krimpscenario zonder perspectief', betoogde Nelisse.

Lees ook | VVD en BBB in gesprek met partijleden over stikstofplannen kabinet

'Ik begrijp de onrust heel goed", stelde VVD-Kamerlid Thom van Campen in reactie op de motie. Maar het plan is een vertrekpunt, zei hij. Het Kamerlid vindt het belangrijk dat per gebied wordt gekeken naar wat er moet gebeuren. 'De natuur is in slechte staat. Niet alles kan meer overal.' Hij raadde de motie af, onder andere omdat de indieners stellen dat er een achterhaalde methode wordt gebruikt. 'We gaan boeren niet opofferen en we gebruiken geen achterhaalde methodes om de stikstofuitstoot te berekenen', zei Van Campen.

Discussie

Voor de stemming was er een felle discussie tussen voor- en tegenstanders van het kabinetsplan. Voorstanders vinden dat er drastische maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat Nederland op slot wordt gezet en er geen ruimte is voor onder meer woningbouw. Tegenstanders, zoals oud-Kamerlid Helma Lodders, vinden dat het plan terug naar de tekentafel moet. Het Limburgse Statenlid Teun Heldens stelde dat met het plan van het kabinet de 'agrarische sector de nek wordt omgedraaid'. Hij riep de VVD en het CDA op uit het kabinet te stappen als het stikstofplan doorgaat.

Stikstofuitstoot verminderen

De stikstofuitstoot moet in heel Nederland worden gehalveerd, zo staat in het kabinetsplan dat Van der Wal vrijdag heeft gepresenteerd. In een groot aantal gebieden moet het stikstofpercentage veel verder omlaag. Het gaat onder meer om de Gelderse Vallei, Noord-Brabant en Limburg. Daarnaast moet in de beschermde Natura 2000-gebieden het stikstofgehalte met 95 procent omlaag. Veel boerenbedrijven zullen de komende jaren hun bedrijf moeten beëindigen.

Lees ook | Stikstofaanpak: boeren in Gelderland en Groene Hart hard geraakt


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen