Politiek10 jun '22 13:53

Klimaatminister Jetten: 'Bereid je voor op een noodsituatie'

Auteur: Jasper Daams

Als meer, grotere EU-landen op korte termijn worden afgesloten van Russisch gas, dan moeten we ons in Nederland voorbereiden op een noodsituatie. Dat zei minister Jetten voor Klimaat en Energie gisteravond tijdens een debat in de Tweede Kamer. Hij benadrukte daarbij dat er geen taboes meer bestaan over mogelijke maatregelen.

Er wordt momenteel gewerkt aan een nationaal crisisplan gas, dat aan het einde van de zomer op tafel moet liggen. Daarin staan tijdelijke oplossingen, zoals bedrijven die van het gas afgehaald worden. Maar ook met de lange termijn wordt rekening gehouden. Daarbij wordt gedacht aan het heropenen van kolencentrales, het inkopen van Liquified Natural Gas (LNG) en het vullen van de gasvoorraden met Gronings gas.

Lees ook | Advies Mijnraad: Groningen voorbereiden op gaswinning

En dat is pijnlijk voor Jetten en D66, die juist zoveel mogelijk wilden inzetten op het halen van de klimaatdoelen. 55 procent CO2-reductie is nog altijd het streven, maar hoe het kabinet dat wil bewerkstelligen is in de huidige situatie zeer de vraag.

Stresstest

Jetten gaf ook aan dat er deze zomer een landelijke stresstest komt. Een simulatie wordt dan uitgevoerd van het scenario waarin Poetin de gaskraan dichtdraait. Hoe die test er precies uit komt te zien is nog niet bekend. Politiek verslaggever Sophie van Leeuwen noemt koud douchen en bedrijven op de waakvlam als mogelijke voorbeelden.

Lees ook | VVD: 'Bereid heropening kolencentrales voor om energietekort te voorkomen'

Gerelateerde artikelen