Politiek11 jun '22 13:15Aangepast op 11 jun '22 14:57

Leden PvdA en GroenLinks stemmen voor samengaan van fracties in senaat

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De PvdA en GroenLinks zijn voor het samengaan van beide fracties in de Eerste Kamer na de verkiezingen van volgend jaar. Bij de PvdA gaf 77 procent van de aanwezige sociaaldemocraten zijn zegen aan een gezamenlijke senaatsfractie. En bij GroenLinks stemde in een bindende ledenraadpleging 80 procent van de leden voor de fusie.

(ANP / ANP / BART MAAT)

In het voorstel van de PvdA en GroenLinks zouden de partijen hun eigen senatoren kiezen. Die zouden vervolgens samenwerken in een gezamenlijke fractie. Dat betekent dat ze samen vergaderen, hun standpunten bepalen tijdens de fractievergaderingen en ook samen hun fractievoorzitter kiezen. De leden van de PvdA willen nog een stap verder gaan en ook een gezamenlijke lijst opstellen. Het is nog onduidelijk of dat haalbaar is.

GroenLinks

'Dit is de grote doorbraak voor linkse samenwerking waar we al zo lang op wachten', zei Jesse Klaver van GroenLinks. 'Nu kunnen we echt de volgende stappen zetten op weg naar een heel sterke linkse beweging.' Hij is voorstander om de samenwerking nog verder uit te breiden.

Partijvoorzitter van GroenLinks Katinka Eikelenboom spreekt van 'overweldigende steun' en een 'heel stevig mandaat'. Bijna de helft van de leden van GroenLinks heeft gestemd. 'Na jarenlang praten over linkse samenwerking zetten we nu vol overtuiging een volgende stap met elkaar', zegt Eikelenboom.

PvdA

'We gaan een linkse vuist maken in de Eerste Kamer tegen dit rechtse kabinet', zei PvdA-voorzitter Esther-Mirjam Sent. Ze beloofde zich in te zetten om de meest vergaande motie, over een gezamenlijke fractie, uit te voeren. De PvdA-top was daar eigenlijk om praktische redenen tegen.

'Het is een steun voor een stevige samenwerking tussen Partij van de Arbeid en GroenLinks omdat we zien dat het land dit nu nodig heeft', zei politiek leider en fractievoorzitter in de Tweede Kamer Attje Kuiken. Zij was van tevoren een uitgesproken voorstander van de samenwerking omdat de partijen zo hun politieke doelen beter zouden kunnen bereiken. 'Dit is een hele fundamentele, hele belangrijke stap om daarin het verschil te kunnen maken.'

Ook Frans Timmermans, vice-president van de Europese commissie en PvdA-prominent, is blij met het nieuws. 'Ik vind het fantastisch omdat de leden daarmee aangeven dat ze in de gaten hebben dat als je als links nog wat wil betekenen in het land, dat je machtsvorming moet organiseren. Dat je met anderen die min of meer op dezelfde lijn zitten moet proberen iets te doen zodat niet rechts voortdurend regeert in Nederland.'

Timmermans is een uitgesproken voorstander van de verdergaande samenwerking en heeft zijn invloed in de partij aangewend door daar samen met de Amsterdamse PvdA-leider Marjolein Moorman een opiniestuk over te schrijven in de Volkskrant. Toch denkt hij niet dat zijn bemoeienis de doorslag gegeven heeft. 'Welnee joh. Dit is de PvdA, hè. Die mensen laten zich niks vertellen hoor.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen