Politiek15 jun '22 07:11

Herstel koopkracht centraal in debat voorjaarsnota

Auteur: Mark van Harreveld

Vandaag gaat het in de Tweede Kamer over de energiecrisis, de oplopende inflatie, het verlies aan koopkracht en de vermogensongelijkheid. Minister Sigrid Kaag van Financiën moet de Voorjaarsnota verdedigen en geeft alvast een doorkijkje naar Prinsjesdag. Op het prijskaartje van de financiële tegenvallers prijkt een bedrag van 15 miljard euro.

(ANP / Laurens van Putten)

'Gewoonlijk is het geen spannend debat over de Voorjaarsnota omdat het dan gaat over reparaties of bijschaving, maar het gaat om grote gaten en de coalitie heeft geen meerderheid in de Tweede Kamer. Het moet dus in de Eerste Kamer gebeuren en dat kan via alle oppositiepartijen waar nogal wat wensen leven, zij moeten immers hun handtekening onder de nota zetten. En er is veel aan de hand in het land.'

Koopkrachtreparatie

Zo wil PVV-leider Wilders inzetten op de reparatie van de koopkracht. Volgens Wilders laat het kabinet het afweten, worden miljarden uitgegeven aan asiel en klimaat terwijl 'er voor dit jaar niet meer gebeurt dan een kruimel van 6 miljard.' Volgens Beekman is dat geluid bij de gehele oppositie te horen en wil iedereen herstel van die koopkracht.

Misschien wel belangrijker dan Wilders is Joost Eerdmans van JA21 die zijn handtekening misschien wél onder de nota gaat zetten. Maar hij heeft ook duidelijke eisen 'voor de mensen die tanken, belasting betalen en boodschappen doen. Die moeten verlichting krijgen, dat hadden we vorig jaar al voorgesteld'. Eerdmans wil dat volgens Beekman betalen uit de fondsen voor stikstof en klimaat al betwijfelt hij of Eerdmans daar de handen voor op elkaar krijgt.

Actualiteit heerst

Volgens Beekman zal het hele debat over de nota vandaag overschaduwd worden door de actualiteit. Beekman verwijst naar het het zwarte scenario waar het CPB deze week mee kwam: 1,2 miljoen huishoudens die bij ongewijzigd beleid de rekeningen niet meer kunnen betalen. 'Het zal gaan over de aanpak van de energie-armoede en de doorkijk naar volgend jaar'. GroenLinks-leider Jesse Klaver wees er al op: 'Het gaat over de vraag of dit kabinet voldoende oog heeft voor wat er in de samenleving gebeurt, mensen met lage en middeninkomens zijn de dupe.'

Kortom: er wordt vandaag gesproken over zowel de korte termijn - hoe de mensen nog vóór de zomer een plusje te geven - en de lange termijn. Want de inflatie zal vooralsnog hoog blijven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen