Politiek20 jun '22 20:18Aangepast op 20 jun '22 20:37

De Nieuwsdag | Kan links Nederland iets leren van links Frankrijk?

Auteur: BNR Webredactie

De Franse president is zijn absolute meerderheid in het parlement kwijtgeraakt. Het land is onregeerbaar geworden, zeggen politieke duiders, want coalities kennen ze daar niet. Door samen te werken wist links flink te winnen. Ook uiterst rechts won stevig. Gaan we daar iets van merken in Nederland?

Luister hier de volledige podcast van De Nieuwsdag

President Macron in het stemhokje.
President Macron in het stemhokje. (ANP / Abaca Press / Stephane Lemouton)

Kan links Nederland misschien iets leren van links Frankrijk? Dat vragen Talitha en Mark aan Europaverslaggever en oud-Frankrijk-correspondent Stefan de Vries.

‘Ze hebben in Frankrijk vooral een blok gemaakt met de vier linkse partijen, iets waar in Nederland ook over gesproken is: de eventuele fusie tussen GroenLinks en de PvdA. Dat hebben ze in Frankrijk twee maanden geleden gedaan. En dat bleek goed uit te pakken', zegt De Vries.

Maar Frankrijk is volgens De Vries niet helemaal te vergelijken met Nederland. 'In Frankrijk heb je een districtenstelsel, dus het is veel moeilijker om een zetel te winnen. Bovendien is links in Frankrijk een stuk conservatiever, behoudender, dan de Nederlandse linkse partij, in ieder geval dan de PvdA en GroenLinks.'

Abonneer

De Nieuwsdag verschijnt maandag tot en met donderdag rond 18:30 uur. Abonneer via je podcastplatform van voorkeur, of kijk op bnr.nl/denieuwsdag

Mark Beekhuis en Talitha Muusse
Mark Beekhuis en Talitha Muusse (BNR)

Gerelateerde artikelen