Politiek22 jun '22 07:10

Van der Wal zint op aanpassen stikstofkaart

Auteur: Mark van Harreveld

Stikstofminister Christianne van der Wal heeft geen beleid 'te verkopen'. Wel heeft de VVD-minister 'een hele pijnlijke boodschap moeten brengen. Dat is superheftig, ik snap dat daar veel emotie en frustratie bij komt kijken'. De minister staat niet op het programma woensdag in het Gelderse Stroe, maar volgt de protesten vanuit Den Haag. Haar verwachting is wel dat de stikstofkaart - die een indicatie moet geven hoeveel emissiereductie er nodig is - aangepast gaat worden, zegt de minister tegenover BNR.

Protestborden in Stroe
Protestborden in Stroe (ANP / ANP / Jeroen Jumelet)

'Ik sta niet op het programma in Stroe', zegt de minister tegen politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Van der Wal begrijpt 'hartstikke goed dat er protesten zijn. Het is ook niet niks wat we anderhalve week geleden hebben gecommuniceerd. Ik snap het. Het is echt met name voor veel intensieve veehouderijen bij natuurgebieden heel impactvol'.

Beleid verkopen

Gevraagd hoe ze haar beleid zou verkopen als ze op het podium zou staan, verzucht Van der Wal 'verkopen zo'n naar woord in deze zin' te vinden. 'Ik heb niks te verkopen, ik heb een hele pijnlijke boodschap moeten brengen: dat we doelen moeten halen, dat we dat gebiedsgericht doen en dat het met name in die natuurgebieden met intensieve veehouderij heel veel gevolgen heeft voor die boeren. Dat is superheftig, ik snap dat daar veel emotie en frustratie bij komt kijken'.

Ze zegt het protest te volgen vanuit Den Haag en ook 'echt te luisteren. Die doelen staan, daar kan ik niet aan tornen, maar het hoe en de manier waarop we per gebied gaan kijken hoe we die doelen gaan halen, dat wil ik echt samen met de boeren doen.'

Kaartjes opnieuw kleuren

Gevraagd of er gepraat kan worden over het opnieuw inkleuren van die stikstofkaart, zegt Van der Wal: 'Wat we hebben gepresenteerd zijn de richtinggevende indicatieve doelen, dat is gewoon het vertrekpunt. Je moet gewoon iets neerleggen om het met elkaar erover te kunnen hebben. En dan leg je het eerste kaartje neer. Ik wil dit soort kaartjes, hoe impactvol ook, niet in mijn bureaula laten liggen, maar just open en transparant neerleggen van: jongens we gaan met elkaar kijken hoe we per gebied hier invulling aan gaan geven. En daar een jaar de tijd voor nemen'.

'Is dit het gebied, moet het gebied iets groter? Iets kleiner? Zijn dit de juiste reductiepercentages, zijn er gebieden waar dit niet haalbaar is en ga je schuiven met andere gebieden?'

Ze benadrukt dat dit pas de eerste kaart is: indicatief en richtinggevend. Ze acht de kans heel groot dat die kaart er anders uit ziet op 1 juli 2023, maar de optelsom van al die doelen per gebied is wel de totale optelsom van 50 procent minder stikstofuitstoot in 2030 voor heel Nederland. 'En die doelen staan'.

Burgeroorlog?

Reagerend op het 'burgeroorlog' dat Gert-Jan Segers van de ChristenUnie in de mond nam, zegt Van der Wal te snappen 'dat er heel veel zorgen zijn onder de boeren, ik vind het mooi dat ze protesteren en ik snap dat ook echt, maar een burgeroorlog, nee, kom op....'

Lees ook | Hoogleraar: Landbouw en veeteelt veroorzaken twee derde gezondheidsschade


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen