Politiek27 jun '22 22:02

Liveblog | Boeren weer bij huis minister

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Boeren voeren op meerdere plekken in het land actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Volg hier ons liveblog.

Actie op Mediapark voorbij

22:15 | De actie van enkele tientallen boeren op het Mediapark in Hilversum is beëindigd. Na overleg tussen de politie en de boeren zijn die met hun tractoren huiswaarts gekeerd. Dat verliep volgens een woordvoerster zonder incidenten. De actie duurde zo'n anderhalf uur.

Opnieuw boeren bij huis minister

21:15 | Betogende boeren hebben zich kort verzameld bij het huis minister Van der Wal. Dat meldt een woordvoerder aan het ANP. De bewindsvrouw was zelf niet thuis, laat een woordvoerder van de minister weten.

Enkele weken gebeurde dat ook al. Toen stonden tientallen boeren van de actiegroep Voll Gass bij het huis van minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof, die met de boeren het gesprek is aangegaan. Over de actie was veel verontwaardiging.

Tekst gaat verder onder tweet

oerenbelangenvereniging LTO Nederland keurt het af dat demonstrerende boeren opnieuw naar het woonhuis van de minister zijn gegaan. D66-Kamerlid Paternotte schrijft op Twitter: 'Wanneer zelfs een preventieve politiepost voor de deur van de minister en haar gezin ze niet meer tegenhoudt... Diep, diep triest. En ondermijnend voor onze democratische samenleving'.

Van der Wal deed vrijdag nog aangifte van een doodsbedreiging en van opruiing tegen de eigenaar van een vrachtauto.

Boeren voeren actie op Mediapark

20:50 | Op het MediaPark in Hilversum wordtop dit moment actie gevoerd door boeren met tractoren. Dat meldt de politie.

Het gaat om een groep van enkele tientallen boeren, die met ongeveer veertig tractoren het terrein zijn opgegaan. De actie hindert het verkeer vooralsnog niet. Het Mediapark is nog bereikbaar voor bezoekers.

De NOS heeft de ingangen van het gebouw waar de nieuwsuitzendingen worden verzorgd op het Mediapark maandag afgesloten vanwege de komst van zeker veertig boeren op tractoren. Dat laat een woordvoerder van de NOS aan het ANP weten. Er vindt op dit moment overleg plaats over de situatie.

Bedreigingen

Eerder deze week werd bekend dat NPO-voorzitter Frederieke Leeflang wordt beveiligd. De afgelopen weken zijn meer NPO-presentatoren bedreigd en werden diverse gasten afgezegd vanwege bedreigingen. Zo kon viroloog Marion Koopmans niet naar een uitzending op Oerol omdat haar veiligheid niet gegarandeerd kon worden.

Dinsdag mogelijk nieuwe acties

19:30 | Boeren gaan mogelijk dinsdag weer actievoeren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dat zegt maandagavond voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie Nederland. Hij zegt dat het niet om door Agractie georganiseerde acties gaat. Waar en hoe groot die acties zijn is onduidelijk.

Dinsdag wordt in Den Haag gestemd over moties die zijn ingediend tijdens het stikstofdebat vorige week in de Tweede Kamer. Daar kwamen toen tientallen boeren op af, die met Kamerleden in gesprek gingen over het aangekondigde stikstofbeleid door het kabinet.

Verkeershinder neemt langzaam af

19:05 | De meeste files als gevolg van acties door boeren op snelwegen nemen af. Alleen op de A28 ging het protest vooralsnog door, de afrit Zwolle-Zuid is afgesloten. Vanuit beide richtingen staan files op de A28 richting het knooppunt Hattemerbroek. Ook op de aansluitende A50 staat een file met een kwartier vertraging. De vertraging op de A28 ligt tussen dertig en negentig minuten.

Op de A12 tussen Utrecht en Arnhem reden boeren tussen Utrecht en Veenendaal. Daar liep de vertraging op tot ruim een half uur, aldus de ANWB. In de andere richting was de file korter. Door de acties op de A12 liepen ook daarbuiten de wegen vol. Zo was er ook vertraging op de nabijgelegen N224.

In het noorden van het land was de A7 in beide richtingen enige tijd dicht. Tussen Groningen en Heerenveen was de weg enige tijd versperd door hooibalen op de weg, aldus Rijkswaterstaat. Die zijn iets na 17.30 uur weer opgeruimd, waarna de weg in beide richtingen weer werd vrijgegeven.

Nieuwe acties op A12, A7 en A28

17:33 | Boeren hebben aan het einde van de middag nieuwe acties gestart op drie snelwegen. Op de A12 tussen Arnhem en Utrecht rijden boeren in beide richtingen rondom Veenendaal, waardoor de vertraging daar flink oploopt, zo laat een ANWB-woordvoerder weten. In het noorden van het land is de A7 in beide richtingen dicht en de A28 bij de afrit Zwolle-Zuid is eveneens gesloten.

Tussen Groningen en Heerenveen (A7) is de weg versperd doordat er hooibalen op de weg liggen, meldt Rijkswaterstaat. De A28 vanuit Amersfoort naar Zwolle is dicht bij de afrit Zwolle-Zuid. Daar staat het helemaal stil en loopt het aantal kilometers file snel op, aldus de ANWB-woordvoerder. Hij verwacht dat door deze boerenactie ook een file ontstaat op de A50, aangezien mensen die de A28 op willen moeten doorrijden en het daar drukker wordt.

Het verkeer op de A12 rijdt ondanks de demonstratie van een stoet tractoren nog wel door. Ook daarbuiten loopt het vol. Door het boerenverkeer is er ook vertraging op de nabijgelegen N224.

Boeren vertrekken

16:30 | Meerdere snelwegen zijn weer vrij van blokkades door boeren. Rijkswaterstaat meldt dat de boeren zijn vertrokken op de A28 tussen Fluitenberg en Ruinen. Ook de A67 is weer vrijgegeven bij Liessel. 'Op de A67 gaat de boerenblokkade van de weg af. Er is nog wel flinke vertraging, het geeft nog een uur oponthoud. Daarom is omrijden nog steeds het advies', aldus een woordvoerder van de ANWB.

De boeren zijn eveneens van de A2 vertrokken, waar zij de weg van Eindhoven richting Den Bosch blokkeerden ter hoogte van Best. De weg is sinds 16.00 uur weer open, melden de twee verkeersdiensten.

'File kost 200 euro per uur'

15:20 | Een file kost zo'n 200 euro per uur per vrachtwagen. Dat bevestigt econoom Henry Steenbergen van Rabobank na eerdere berichtgeving van RTL Nieuws. Steenbergen komt aan zijn schatting door de huur van een vrachtwagen, de chauffeur, de brandstof, de afschrijving en gederfde omzet bij elkaar op te tellen. Daarnaast kunnen er gevolgen zijn voor de bedrijfsvoering van ondernemingen. 'Een vrachtwagen vol zand heeft minder impact dan een die is volgeladen met iets wat cruciaal is voor de productie van een bedrijf', zegt hij.

Tractoren bij gemeentehuis in Rijssen

15:00 | Boze boeren zijn maandagmiddag in Rijssen (Overijssel) met tractoren naar het gemeentehuis gekomen. Ze protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Het is niet duidelijk of er op dit moment politie wordt ingezet en of er wordt ingegrepen. 'Veiligheid staat voorop', zo stelt een woordvoerster van de politie.

Politie deelt boetes uit aan boeren op A28

14:23 | De politie deelt bij Hoogeveen boetes uit aan boeren die ondanks een verbod de snelweg op zijn gegaan. Zo'n dertig tot zestig tractoren zouden volgens een politiewoordvoerster de A28 in de richting van Assen zijn opgereden. De politie probeerde dit met een blokkade te voorkomen, maar de boeren reden daar met hun voertuigen omheen, onder andere via het talud.

Daarna zijn de boeren alsnog geblokkeerd. Alle boeren die op de snelweg staan, krijgen nu een bekeuring, aldus de woordvoerster. 'Daarna proberen we hen te bewegen de snelweg te verlaten.'

Ook op andere plekken in het land protesteren boeren met blokkades op de snelwegen.

Op de A67 bij Liessel en de A2 ter hoogte van Best zijn hooibalen gelegd. De politie haalt deze van de weg en is met de boeren in gesprek. 'De volgende stap is verbaliseren', zo zei een woordvoerster eerder op de dag al. In het uiterste geval zullen de tractoren worden weggesleept. 'Het recht van protesteren ondersteunen wij, maar veiligheid staat echt voorop", aldus de politie Oost-Brabant. "We blijven in gesprek met de boeren om de wegen zo snel mogelijk weer vrij te krijgen.'

Volgens de ANWB demonstreren boeren ook op de A7 van Groningen naar Heerenveen, tussen Boerakker en afrit Frieschepalen. Ook daar ontstaat een file.

A67 weer open

14:05 | Op de A67 gaat een van de door boeren geblokkeerde rijstroken bij Liessel weer open, zo meldt de ANWB. Volgens een woordvoerder is dat het resultaat van gesprekken tussen de politie en de boeren ter plekke.

In Brabant zijn op dit moment op drie plaatsen acties gaande van boeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Op de A67 bij Liessel, de A2 ter hoogte van Best en op de N324 tussen Oss en Schaijk. De politie twittert met de boeren in gesprek te zijn.

Volgens de ANWB houdt de politie op de N324 de boeren tegen die bij Schaijk de snelweg op willen gaan. Volgens de woordvoerder proberen boeren nu via een andere weg de snelweg te bereiken.

Tractoren in natuurgebied Winterswijk

13:45 | Een groep boeren is het natuurgebied Korenburgerveen in de buurt van Winterswijk ingereden. De tractoren waarmee zij het terrein op zijn gekomen, trekken giertanks en dragen mest. Dat blijkt uit interne communicatie van de protesterende boeren.

Volgens de boeren was het gebied rondom het natuurgebied in de Achterhoek twintig jaar geleden landbouwgrond. Tegenwoordig is het een bufferzone, waarmee de natte veengrond en het droge boerenland van elkaar worden gescheiden.

Hooibalen op weg

13:20 | In de buurt van Hoogeveen op de A28 gaat het om ongeveer vijftig tractoren, en op de A2 bij Best om zeker veertig. Op de A67 staan ongeveer veertig trekkers bij Liessel tussen Eindhoven en Venlo. Erachter is een kilometerslange file ontstaan. Op de weg zijn hooibalen neergelegd. De politie probeert die met een busje en met de hand weg te halen.

Volgens Omroep Gelderland hebben trekkers al rijdend de rijbaan van de A30 geblokkeerd. En boeren verzamelen zich ook bij Winterswijk in Gelderland. Wat ze precies gaan doen en waar ze naar op weg zijn, is nog niet bekend. Ook in het Noord-Brabantse Schaijk verzamelen boeren zich.

Rijkswaterstaat verwacht dat op verschillende plekken 'kleine plukjes boeren de weg op gaan'. Woensdag ging het nog om een grote groep en ging het om massale hinder, aldus een woordvoerster. 'Dat zie je beter aankomen.' Omdat het nu om kleine groepen gaat, raadt zij weggebruikers aan de snelheid aan te passen. 'Als jij 100 kilometer per uur rijdt en een boer 40, is het verstandig je snelheid aan te passen.'

Tientallen tractoren richting Assen

13:15 | Zestig tot zeventig boeren rijden met hun tractoren maandag rond 13.00 uur op de snelweg A28, van Hoogeveen naar Assen. Een aantal tractorbestuurders ontweek de politie door via de berm verder te rijden, meldt een verslaggeefster van het ANP.

13:00 | Boeren verzamelen zich ook bij Winterswijk (Gelderland). Wat ze precies gaan doen en waar ze naar op weg zijn, is nog niet bekend. Ook in het Noord-Brabantse Schaijk verzamelen boeren zich.

De politie is ter plaatse. In eerste instantie zal de boeren gevraagd worden te vertrekken, aldus een woordvoerder van de politie. In het uiterste geval zullen de tractoren worden weggesleept.

Lees ook | Vandaag mogelijk weer boerenacties

Zondag werd via verschillende video's opgeroepen om in protest te komen tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Om wat voor acties het ging, waar en hoe groot, was onduidelijk. Voorzitter van Farmers Defence Force (FDF) Mark van den Oever zei dat het initiatief en de organisatie daarvoor niet van FDF kwam, maar hij wist wel dat vanaf 12.00 uur 'alles wat wielen heeft, gaat rollen'. Ook Agractie zei de protesten niet te initiëren, maar zei ook dat er zeker acties zouden komen.

Podcast | De Nieuwsdag: Het is altijd complexer, met de boeren

Afgelopen woensdag hielden boeren een landelijke actiedag in het Gelderse Stroe als protest tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Gerelateerde artikelen