Politiek3 jul '22 11:20Aangepast op 3 jul '22 12:41

Remkes 'bemiddelaar' tussen boeren en politiek, sector sceptisch

Auteur: BNR Webredactie

Johan Remkes is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken met boeren en de politiek moet leiden. De Tweede Kamer had om zo'n bemiddelaar gevraagd vanwege de heftige reactie uit de agrarische sector op de ingrijpende stikstofplannen.

Vanaf 13 juli gaat Remkes aan de slag met voorbereidingen. Het idee is dat de gesprekken in de tweede helft van augustus beginnen, schrijft landbouwminister Henk Staghouwer in een brief aan de Kamer.

Agractie: 'Geen vertrouwen in Remkes'

De benoeming van Remkes is 'onzin', zegt voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie. 'Hij geniet geen vertrouwen in de sector', aldus Kemp. Agractie heeft eerder Elbert Dijkgraaf genoemd als iemand die deze rol op zich zou kunnen nemen, maar de organisatie zou liever praten met stikstofminister Christianne van der Wal of premier Mark Rutte en stelt dat overleg eigenlijk alleen zin heeft als de inhoud van het voorgenomen stikstofbeleid ter discussie staat. En dat is volgens Kemp nu niet aan de hand. 'We hebben geen zin in een theekransje'.

Farmers Defence Force snapt benoeming niet

Vicevoorzitter Jos Ubels van Farmers Defence Force is sceptisch over de benoeming van Remkes. 'Ik snap niet wat het doel is van deze exercitie', zegt hij tegen het ANP. 'Het kabinet maakt blunder op blunder en nu sturen ze een bemiddelaar op pad die eenzijdig het gesprek aan moet gaan zonder aan de doelen te mogen tornen. Ik vraag me af wat er dan in zo'n gesprek gezegd moet worden.'

Lees ook | Boeren voeren actie bij bedrijf van D66-Kamerlid De Jong

LTO Nederland noemt Johan Remkes 'een bestuurlijk zwaargewicht met diepe kennis van het stikstofdossier'. De brancheorganisatie zegt verder in een reactie niet betrokken te zijn geweest of gekend in de keuze voor Remkes, maar 'staat in beginsel open voor een gesprek'.

Remkes geen onbekende

Minister Staghouwer en stikstofminister Christianne van der Wal hebben Remkes gevraagd onafhankelijk de gesprekken te leiden tussen 'het kabinet, medeoverheden, de agrarische sector en andere belanghebbende organisaties'. De VVD'er heeft veel ervaring als bestuurder en er wordt vaak een beroep op hem gedaan als crisismanager, bijvoorbeeld na politieke problemen in Limburg en Den Haag. Hem werd vorig jaar ook gevraagd de ellenlange formatie uit het slop te trekken.

Ook in het stikstofdossier is Remkes geen onbekende. Hij leidde een commissie die twee belangrijke rapporten schreef over de stikstofaanpak. Daarin adviseerde hij onder meer doelen vast te houden (driekwart van de beschermde natuur onder de kritische stikstofgrens en halvering van de stikstofuitstoot) waar een deel van de boeren zich nu tegen verzet.

'Niet om tafel met relschoppers'

Die doelen blijven staan, heeft premier Mark Rutte al gezegd tijdens een debat over de boerenacties deze week. In dat debat zei Rutte voorstander te zijn van een bemiddelaar. 'Maar we gaan niet aan tafel zitten met de relschoppers', voegde hij daaraan toe. 'Ik ga niet aan tafel zitten met iemand die met een mokerhamer op een politiebus staat te rammen.'

Gerelateerde artikelen