Politiek5 jul '22 11:45Aangepast op 16 sep '22 15:36

Peperduur onderzoek Sywert-deal wordt uitgesteld

Auteur: BNR Webredactie

Het onderzoek naar de enorm hoge inkoopkosten van hulpgoederen tijdens de coronapandemie gaat nog langer duren. Onderzoeksbureau Deloitte, dat onder andere de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden onderzoekt, heeft langer de tijd nodig om wederhoor te plegen. Ondertussen lopen de kosten van het onderzoek ook flink op. Tot nu toe moet de Staat 4,6 miljoen euro aftikken, exclusief btw.

Lees alles over het Deloitte-rapport over de mondkapjesdeal in ons liveblog.

Sywert van Lienden wordt samen met zijn partners nu vervolgd voor witwassen, oplichting en verduistering
Sywert van Lienden wordt samen met zijn partners nu vervolgd voor witwassen, oplichting en verduistering (ANP / ANP)

De verwachting is dat dit bedrag nog flink op gaat lopen nu Deloitte langer de tijd nodig heeft, waarschuwt minister Conny Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, al. 'Er zullen nog meer kosten volgen, aangezien het onderzoek nog niet klaar is en het nog twee aanvullende deelonderzoeken behelst.' De verwachting is dat het rapport pas halverwege september opgeleverd wordt.

Lees ook | PVV: Van Lienden en kompanen 'stelletje rovers'

Wederhoorsessies

Helder had de Tweede Kamer beloofd het rapport in het reces te sturen. Ze betreurt de vertraging, schrijft ze aan de Kamer.

Lees ook | Coolblue doet aangifte tegen Sywert van Lienden en compagnons

Betrokkenen geven aan meer tijd voor wederhoor nodig te hebben vanwege de omvang van het rapport. 'Betrokkenen nemen meer tijd dan was verwacht' schrijft Helder. Ook heeft Deloitte verschillende wederhoorsessies moeten houden. Dat was noodzakelijk vanwege het commentaar op de onderzoeksbevindingen van andere geïnterviewden en aanvullende documentatie die aan direct betrokkenen is voorgelegd.

Lees ook | Van Lienden en zakenpartners nu ook verdacht van witwassen

Vervolging voor witwassen

Deloitte zoekt uit op welke wijze de kosten zijn gemaakt voor de inkoop van beschermingsmiddelen tijdens de coronapandemie. In die periode zijn er miljarden uitgegeven om zo de zorg te kunnen voorzien aan schorten, mondkapjes en andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Achteraf bleek in de deal met Sywert van Lienden en zijn compagnons dat zij er een enorme winst uithaalden, terwijl ze aangaven het 'om niet' te doen. Van Lienden wordt samen met zijn partners nu vervolgd voor witwassen, oplichting en verduistering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen