Politiek5 jul '22 17:18

Baudet wil nieuw referendum invoeren

Auteur: BNR Webredactie

Fractievoorzitter van Forum voor Democratie Thiery Baudet komt met een nieuw wetsvoorstel voor de invoering van een raadgevend referendum. Baudet dient het voorstel in samen met fractiegenoot Pepijn van Houwelingen. De indieners zeggen het Zwitserse model als inspiratiebron te hebben gebruikt bij het opstellen van het wetsvoorstel. Het voorstel volgt nadat er dinsdagmiddag een poging van de SP mislukte om een correctief referendum in te voeren.

In tegenstelling tot het referendum in Zwitserland is het referendum waar Baudet voor pleit niet bindend. In de plannen staat dat burgers zelf onderwerpen kunnen aandragen, maar voordat er daadwerkelijk een referendum georganiseerd kan worden, zijn er eerst 200.000 handtekeningen nodig. Vervolgens is het dan aan de Kamer om te stemmen over het voorstel. Baudet hoopt met het wetsvoorstel de kloof tussen de politiek en burgers te dichten.

Kritiek

In het wetsvoorstel worden verschillende tegenargumenten weerlegd. Zo stellen critici vaak dat complexe politieke onderwerpen niet te vatten zijn in een referendum of dat veel mensen niet genoeg geïnformeerd zijn om te kunnen stemmen. Maar Baudet denkt dat een referendum er juist voor zorgt dat burgers zich beter gaan verdiepen in onderwerpen.

Een ander tegenargument zijn de kosten die de invoering van een raadgevend referendum met zich meebrengt. De indieners verwachten dat de invoering van een raadgevend referendum zo'n 100 miljoen euro per jaar gaat kosten. Veel geld, maar volgens het wetsvoorstel valt dit in het niet bij andere rijksuitgaven zoals de verbouwing van het Binnenhof of de vredesmissie in Mali.

Lees ook | Baudet: 'De leden hebben gesproken en wij zullen dat uitvoeren'

Ook onhaalbare onderwerpen

In het voorstel schrijft Baudet dat burgers erg vrij moeten zijn in de onderwerpen die zij willen indienen, zelfs onderwerpen die vrijwel onhaalbaar zijn zouden ook nog ingediend moeten kunnen worden. In het wetsvoorstel worden onderwerpen die in strijd zijn met de grondwet of internationale regels onhaalbaar genoemd, maar volgens de Forum-fractievoorzitter zou ook bij dit soort onderwerpen de Kamer zijn best moeten doen om 'zo dicht mogelijk bij het onhaalbare ideaal uit te komen.'

Lees ook | Wie zijn er beter in politiek bedrijven? Politici of burgers?

Eerder raadgevend referendum

Het voorstel van Baudet is niet de eerste poging voor de invoering van een referendum in Nederland. Tussen 1 juli 2015 en 10 juli 2018 was het ook al mogelijk voor burgers om een raadgevend referendum aan te vragen over wetten die waren aangenomen. Op 6 april 2016 werd dit raadgevende referendum gebruikt om te stemmen over het associatieverdrag met Oekraïne, waar een meerderheid tegen stemde. De referendumwet werd uiteindelijk afgeschaft omdat het volgens het kabinet niet voldeed aan de verwachtingen. Eerder op dinsdagmiddag werd er ook gestemd over een bindend correctief referendum, die kwam er op het nippertje niet. Ook een raadgevend referendum, een alternatief voorstel van de VVD, werd niet aangenomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen