Politiek7 jul '22 13:09

Liveblog | LTO wil niet praten met Remkes, 19 demonstranten vrijgelaten

Auteur: BNR Webredactie

De protesten tegen het de plannen van het kabinet om de uitstoot van stikstof te verminderen houden aan. Niet alleen de agrarische sector maar ook de provincies gooien de kont tegen de krib. Volg hier het liveblog met de laatste ontwikkelingen.

Minister roept LTO op wél het gesprek met Remkes aan te gaan

12:58 | Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal roept landbouworganisaties op hun bedenkingen bij het stikstofbeleid juist wel op tafel te leggen bij Johan Remkes, die is aangesteld als 'gespreksleider' tussen de boeren en het kabinet. Dat laat een woordvoerder weten naar aanleiding van de weigering van belangenbehartiger LTO om met Remkes te praten.

LTO mijdt het gesprek omdat dat niet zou mogen gaan over de doelen en uitgangspunten van het stikstofbeleid. Die staan voor het kabinet namelijk vast. 'Wij snappen dat er vragen en bezwaren zijn vanuit de sectororganisaties', aldus de zegsman. 'Maar het lijkt ons juist goed die neer te leggen bij Remkes. Er valt over heel veel wél te praten.'

De precieze invulling van de stikstofaanpak is aan de provincies en is nog niet in steen gebeiteld. Dat maakt volgens de woordvoerder dat er heel veel onderwerpen te bespreken zijn die 'relevant zijn, juist ook voor de agrarische sector'.

LTO gaat niet in gesprek met Johan Remkes over stikstofplannen

11:59 | Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland wil niet praten met Johan Remkes, de door het kabinet aangewezen gespreksleider tussen boeren en regering, over de stikstofplannen. Dat komt vooral omdat het kabinet op voorhand al heeft besloten dat niet over de doelen en de uitgangspunten van het stikstofbeleid kan worden gesproken. Daarmee blijven de kernbezwaren van LTO overeind. 'Het geheel blijft een dictaat en we vrezen met dergelijke grootschalige ingrepen op korte termijn kaalslag op het platteland', aldus LTO.

Het kabinet stelde dit weekend Remkes aan als de persoon die de gesprekken tussen boeren, het kabinet, provincies en andere organisaties (zoals natuurclubs) gaat leiden. De Tweede Kamer had om een bemiddelaar gevraagd naar aanleiding van de woedende reactie van boeren op de stikstofplannen van het kabinet.

Stikstofminister Christianne van der Wal sprak eerder de verwachting uit dat alle boerenorganisaties wel om de tafel zouden komen bij Remkes. De weerstand tegen de keuze voor Remkes verbaasde haar niet, maar aan iedere naam zou wel iets van weerstand kleven. Remkes is volgens haar juist de aangewezen persoon, omdat hij goed in staat zou zijn op een onafhankelijke manier het gesprek te leiden en partijen bij elkaar om de tafel te krijgen.

LTO gaf eerder aan in beginsel open te staan voor het gesprek met Remkes. 'Maar onder heldere voorwaarden. Het gesprek moet over de inhoud kunnen gaan: doelstelling, tijdspad en manier waarop', aldus de organisatie. 'LTO is ervan uitgegaan dat een bemiddelaar van het statuur Remkes het echte probleem zou mogen bespreken.' Eerder lieten de boerenorganisaties Farmers Defence Force en Agractie al weten niets te voelen voor overleg met Remkes.

Alle 19 demonstranten die distributiecentra blokkeerden weer vrij

11:29 | Alle 19 boerendemonstranten die woensdagavond werden aangehouden voor het blokkeren van distributiecentra van supermarkten in Bleiswijk (Zuid-Holland), zijn weer vrij. De tien volwassen arrestanten hebben een boete gekregen. De negen minderjarigen zullen op een later moment worden gehoord. De minderjarigen zijn rond zestien en zeventien jaar oud, aldus een politiewoordvoerder.

De demonstranten werden woensdag op last van de burgemeester opgepakt nadat ze geen gehoor hadden gegeven aan de oproep van de politie om te vertrekken. Ook de ME was daarbij ingezet. De tractoren die het terrein blokkeerden zijn naar een andere locatie gebracht en 'kunnen op een later moment worden opgehaald', aldus de politie.

De boeren blokkeerden voor de derde avond op rij distributiecentra op de Facetlaan en de Laan van Mathenesse. Daar staan onder meer distributiecentra van supermarkten Albert Heijn en Hoogvliet. De blokkades maken deel uit van de boerenprotesten van de laatste tijd tegen het stikstofbeleid.

Noodverordening tegen boerenacties in Geldermalsen

10:53 | Burgemeester Servaas Stoop van West Betuwe heeft een noodverordening afgekondigd voor de plaatsen Geldermalsen en Meteren in zijn gemeente. De burgemeester wil geen blokkades, betogingen of demonstraties van boerenactievoerders meer rond het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen. De noodverordening geldt voor een week en geeft de politie meer armslag om op te treden.

In de afgelopen week was het distributiecentrum in Geldermalsen telkens doelwit van blokkades en protesten. Maandag was het distributiecentrum tot ver in de middag geblokkeerd. Dinsdagavond gebeurde hetzelfde. Eerder stonden er ook al boeren met tractoren voor de hekken van het bevoorradingscentrum van AH.

'De boeren blijven hun weg vinden naar het distributiecentrum. Afgelopen week is het op meerdere plaatsen in het land flink geëscaleerd door vernielingen en geweld tegen de politie en andere hulpdiensten. Hierdoor is sprake van onrust in de omgeving van Geldermalsen', aldus Stoop. Hij verbiedt in de noodverordening onder meer het vervoeren van strobalen, betonblokken en vuurwerk. Ook vermommingen als bivakmutsen en mondkapjes zijn verboden, net als het meenemen of gebruiken van alcohol.

Advocaat: familie Jouke overweegt aangifte na schieten politie

10:21 | De familie van de 16-jarige Jouke die is opgepakt bij een boerenprotestactie bij Heerenveen, overweegt aangifte te doen tegen de politie. Dat bevestigt hun advocaat Robert Snorn na berichtgeving in het AD. 'Het is een persoonlijke afweging van de familie, maar ik zou me kunnen voorstellen dat ze aangifte doen.'

Bij het protest is bij de oprit naar de A32 door de politie geschoten, zowel gericht als ter waarschuwing, waarbij de trekker van de jongen is geraakt. Vervolgens is hij samen met twee mannen opgepakt en woensdag weer vrijgelaten. Het OM verdacht het drietal aanvankelijk van poging tot doodslag, maar ziet die aanleiding niet langer. Volgens Snorn is er geen verdenking van een strafbaar feit meer tegen Jouke. 'Hooguit een verkeersovertreding.'

Volgens Snorn gaat het goed met de 16-jarige. 'Hij is behoorlijk aangeslagen, maar het is een vrolijke jongen. Hij is goed behandeld op het politiebureau.'

19 aanhoudingen

06:45 | De politie heeft woensdagavond 19 boerendemonstranten aangehouden die meerdere distributiecentra van supermarkten blokkeerden in Bleiswijk (Zuid-Holland). Zij zijn op last van de burgemeester opgepakt nadat ze geen gehoor gaven aan oproepen van de politie om te vertrekken. Ook de ME is ingezet.

De tractoren die het terrein blokkeerden zijn naar een andere locatie gebracht en 'kunnen op een later moment worden opgehaald', aldus de politie. Het is nog onduidelijk of de demonstranten donderdagochtend nog vastzitten.

Gelderland blijft bij eigen aanpak

04:00 | Gelderland wil vasthouden aan zijn eigen stikstofmaatregelen en wil van het Rijk geld om die uit te voeren. Een voorstel met die strekking is woensdagavond aangenomen door een meerderheid van de Provinciale Staten.

Image
(ANP / ANP)

De motie 'Gelderland verdient een Gelderse aanpak stikstof' werd gesteund door zowel conservatieve (CDA, VVD, SGP, 50PLUS en ChristenUnie) als progressieve partijen (GroenLinks, PvdA, D66 en SP). Ze werd ingediend door de SGP. Die laat weten dat hiermee 'een stevig signaal' aan Den Haag wordt afgegeven. 'Kom met geld over de brug, zodat we verder kunnen met het door ons ingezette beleid!', is de oproep van de SGP aan het Rijk.

De provincie is eerder al met een eigen stikstofaanpak gekomen. Volgens gedeputeerde Peter Drenth worden daarin de landelijke doelen voor stikstofreductie gehaald, 'zonder ons landelijk gebied leeg te trekken'. De Gelderse partijen roepen het provinciebestuur nu op vast te houden aan de eigen aanpak en bij de minister aan te dringen op meer geld voor de uitvoering.

Ook andere provincies hebben bezwaren tegen de stikstofaanpak die het kabinet wil. De ene provincie verwoordt die scherper dan de andere.

Boeren op de dam

02:00 | Een groep boeren is gisteravond naar de Dam in Amsterdam gereden om te demonstreren tegen de kabinetsplannen. Er waren spandoeken te zien met teksten als 'de oorlog is begonnen, en wij winnen'. De politie hoefde niet in te grijpen. Rond 23.00 uur zijn ze weer vertrokken.

Protest bij distributiecentrum in Nijkerk

01:00 | Boeren hebben woensdagavond opnieuw gedemonstreerd bij een distributiecentrum van supermarktketen Boni in Nijkerk. Volgens De Stentor stonden er tientallen trekkers en andere landbouwvoertuigen die ervoor zorgden dat de af- en aanvoer van het distributiecentrum niet kon plaatsvinden. De betogers zijn in de loop van de avond weer vertrokken.

Eerder deze week vonden ook al boerenacties plaats bij het distributiecentrum van Boni. De Nijkerkse burgemeester Gerard Renkema kondigde daarom maandagavond al een noodverordening af 'om de boerenprotesten in te dammen'.

Liveblog woensdag 6 juli

Lees hier het liveblog van gisteren, woensdag 6 juli


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen