Politiek7 jul '22 09:13

Nieuwe wet openbaarheid bestuur is 'wassen neus'

Auteur: BNR Webredactie

De Wet open overheid, die twee maanden geleden de Wet openbaarheid van bestuur verving, heeft nog geen stormloop veroorzaakt bij de overheidsorganen waar nu óók informatie kan worden opgevraagd. Dat blijkt uit navraag van BNR bij deze instanties. Zo heeft sinds de Woo inging de Eerste Kamer één verzoek ontvangen, de Tweede Kamer acht, de Raad van State dertien en de Raad voor de Rechtspraak geen enkel.

Een aantal organisaties die niet onder de Wob vielen, vallen nu dus wel onder de Woo, maar wie daar informatie wil halen, stuit volgens expert Roger Vleugels op een hoop mitsen en maren.

Vleugels is juridisch adviseur en gespecialiseerd in openbaarheid van bestuur. Het verbaast hem niet dat er tot nu toe weinig gebruik gemaakt is van de nieuwe wet, die op 1 mei van kracht werd.

Image
(ANP / Bart Maat )

Voor de bühne

'Er wordt in Nederland zelden gebruik gemaakt van dit soort verzoeken, er is blijkbaar geen behoefte aan en er is ook geen ruchtbaarheid aan gegeven', zegt juridisch adviseur Roger Vleugels. 'Er zijn enkele organen bijgekomen, maar veel verzoeken worden afgewezen. De uitbreiding van de wet is vooral voor de bühne geweest'. Aanvankelijk zouden ook veel meer instanties worden toegevoegd aan de lijst voor de Wet open overheid.

Wat betreft Vleugels is Nederland met de Woo per saldo zelfs een stuk mínder open geworden. 'In alle andere zaken bij overheidsorganen worden meer verzoeken geweigerd, er zijn ook meer gronden om verzoeken om openheid te weigeren'.

Ten opzichte van het buitenland doet Nederland het op dit gebied niet best. 'Nederland staat op plek 75 van de 140 en de verwachting is dat met deze wet Nederland nog eens tien plaatsen zal gaan dalen', zegt Vleugels.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen