Politiek7 jul '22 14:45Aangepast op 7 jul '22 15:23

'Steeds lastiger voor Nederland om wapens aan Oekraïne te leveren'

Auteur: Laurens Groeneveld

Het wordt steeds lastiger voor Nederland om wapens aan Oekraïne te leveren, zonder dat dit gevolgen heeft voor de 'eigen gereedstelling en inzet'. Dat schrijft Defensieminister Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer. Tot nu toe heeft Nederland voor ruim 172 miljoen euro aan militairen goederen geleverd.

 Minister Ollongren van Defensie
Minister Ollongren van Defensie (ANP / Robin Utrecht)

Het bekendste voorbeeld van de Nederlandse wapenleveranties zijn de 5 toegezegde houwitsers die eind vorige maand in Oekraïne aankwamen. Onlangs heeft Nederland er nog eens drie toegezegd. Deze houwitsers gelden als het zwaarste geschut waarover de Nederlandse landmacht beschikt.

Lees ook | 'Momentum in Oekraïne oorlog echt nog bij Zelenski'

Over het algemeen doet het kabinet geen uitspraken meer over welk materieel wordt geleverd aan Oekraïne. Bekend is wel dat Nederland eind februari 200 Stinger-luchtdoelraketten, 50 Panzerfaust 3-antitankwapens met 400 raketten en 100 scherpschuttersgeweren met 30.000 stuks munitie stuurde. Ook zijn pantservoertuigen, helmen en scherfvesten gegeven.

In de Tweede kamer werd halverwege juni nog een motie aangenomen van D66, VVD, CDA, CU en de PvdA waarin stond dat er voor Nederland 'geen taboe' mag bestaan op welke wapens het levert en dat er op korte termijn fors meer wapens geleverd moesten worden, zelfs als dit betekende dat er moet worden ingeteerd op de eigen voorraden. Hierop werd destijds al terughoudend gereageerd door het kabinet.

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne via ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen